Raiffeisen Bank face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă

0
Publicat:

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă, potrivit unui articol publicat marţi în Financial Times, citat de Agerpres.

Raiffeisen Bank . FOTO arhivă
Raiffeisen Bank . FOTO arhivă

Începând din luna decembrie 2023, banca austriacă a plasat un număr de peste 2.400 de anunţuri de angajare postate în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru funcţii de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi, potrivit cotidianului financiar.

Într-un anunţ de angajare se precizează că Raiffeisen „caută un manager care să atragă clienţi", în timp ce în altul, banca austriacă arată că „ne extindem în mod activ baza de clienţi corporate”.

Anunţurile amintite contrazic declaraţiile repetate ale Raiffeisen potrivit cărora intenţionează să îşi reducă şi chiar să îşi vândă afacerile din Rusia, după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane   

La doi ani de la debutul războiului, banca austriacă este instituţia financiară occidentală cu cele mai mari operaţiuni din Rusia. Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane şi de asemenea este presată de Banca Centrală Europeană să se retragă din Rusia.

Potrivit unui comunicat al Raiffeisen remis Financial Times, anunţurile de angajare „nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-şi reduce afacerile din Rusia şi nici nu corespund cu planurile viitoare vizând afacerile din Rusia".

„Reducerea afacerilor din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen lucrează în continuare la o posibilă tranzacţie, o vânzare sau o separare, care ar avea ca rezultat separarea Raiffeisenbank Russia de grup", a explicat banca austriacă.

Financial Times arată însă că, dintre băncile europene care încă operează în Rusia şi care dezvăluie numărul de angajaţi, Raiffeisen este singura care a crescut numărul de angajaţi la nivel local în ultimii doi ani, cu 6,6%, până la 9.942 de angajaţi în decembrie 2023. Comparativ, grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajaţi la sfârşitul anului 2023, faţă de 4.383 cu doi ani înainte.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.800 de angajaţi în 284 de unităţi, 1.131 ATM-uri & MFM-uri şi peste 27.800 POS-uri.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite