Compania Naţională a Uraniului, investigată de Comisia Europeană
0Comisia Europeană a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române Companiei Naţionale a Uraniului sunt conforme cu normele UE.
Investigaţia Comisiei Europene prive;te ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Pe 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naţionale a Uraniului SA (CNU). Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro pentru CNU, sub formă de granturi, de subvenţii, de anulare a unor datorii şi de conversie a datoriei în acţiuni. Acest plan succede unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro acordat pentru menţinerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.
Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiţii specifice şi prevăd, în special, condiţia ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale şi ca orice eventuale denaturări ale concurenţei să fie limitate.
În acest stadiu, Comisia îşi exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplineşte aceste condiţii.
Ca atare, Comisia Europeană va analza dacă planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat; dacă CNU sau investitori de pe piaţă contribuie suficient la costurile de restructurare, garantând astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe fonduri publice şi că ajutorul este proporţional, precum şi dacă România prevede măsuri corespunzătoare pentru a limita denaturările concurenţei generate de ajutor.
Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă se confirmă preocupările sale exprimate iniţial. Iniţierea unei investigaţii oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia.
CNU este o societate deţinută integral de statul român, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România şi producţia de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare. CNU extrage minereu de uraniu, îl procesează pentru a obţine octoxid de uraniu (U3O8) şi, după o rafinare ulterioară, îl transformă în dioxid de uraniu (UO2). CNU are două unităţi de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botuşana (judeţul Suceava, regiunea Nord-Est), şi o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (judeţul Braşov, regiunea Centru). În 2017, întreprinderea avea 772 de angajaţi.
CNU se confruntă cu dificultăţi financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica.
Planul de restructurare notificat prevede diferite măsuri de sprijin public:
Prelungirea împrumutului pentru salvare iniţial în valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);
Un grant în valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare a CNU;
Anularea unei datorii publice în valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);
Conversia datoriei publice contractate de CNU în valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) în acţiuni deţinute de statul român, precum şi
O subvenţie pentru funcţionare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie ale CNU şi preţurile de vânzare stabilite în condiţii de piaţă în cursul perioadei de restructurare
În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiţii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau trebuie să i se notifice Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor pentru restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii este restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri compensatorii.