Compania azeră SOCAR vrea să cumpere compania sârbă NIS, deţinută majoritar de Gazprom. Ce opţiuni are guvernul sârb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
socar petroleum

Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan (SOCAR) este interesată să preia pachetul majoritar de acţiuni ale industriei petroliere din Serbia şi este în contact cu guvernul Serbiei şi cu proprietarul majoritar al NIS, compania de stat rusă Gazpromneft, scrie euractiv.com.

După începerea intervenţiei militare ruse în Ucraina, Moscova a intrat sub impactul sancţiunilor economice asupra ţărilor occidentale, inclusiv a celor legate de comerţul cu energie. Acest lucru ridică temeri că NIS se va confrunta cu problema aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei sale din Pancevo pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Uniunea a interzis vânzarea şi transportul „aurului negru” pe teritoriul său către companii din ţări terţe al căror proprietar majoritar este capitalul rus. Este cazul companiei NIS, în care gigantul de stat rus Gazpromneft deţine 51% din acţiuni, în timp ce pachetul minoritar este în mâinile Guvernului Serbiei.

Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, au apărut informaţii că UE a decis să scutească Serbia de aceste sancţiuni împotriva companiilor ruseşti, ceea ce înseamnă că NIS ar putea continua să fie aprovizionat cu petrol în mod regulat şi să funcţioneze normal.

Guvernul din Serbia are ocazia să naţionalizeze NIS şi astfel să-l returneze în mâinile statului. Este destul de clar că la Belgrad nu se va întâmpla aşa ceva, pentru că ar însemna nu numai deteriorarea relaţiilor diplomatice cu Moscova, ci i-ar lăsa şi pe consumatorii sârbi fără gaze, deoarece depind aproape în totalitate de el, scrie euractiv.com.

Există, de asemenea, o opţiune pentru statul Serbiei de a cumpăra un pachet majoritar de acţiuni de la Gazpromneft. O sumă uriaşă de bani ar trebui pusă deoparte pentru aşa ceva şi este greu de crezut că actuala guvernare, care încearcă să cheltuiască cât mai puţini bani bugetari, ar decide un astfel de pas.

În consecinţă, dacă relaţiile de proprietate în compania NIS ar trebui să se schimbe, cea mai bună opţiune pentru Guvernul Serbiei ar fi ca o altă companie străină să preia pachetul majoritar de la Gazpromneft.

O sursă de la Demostat.rs arată că, în cazul în care ar trebui să apară o astfel de situaţie, ar fi oportun ca Moscova să cumpere acţiuni SOCAR deţinute de Gazpromneft la compania NIS.

Azerbaidjanul şi Rusia au relaţii diplomatice foarte bune. De asemenea, SOCAR are o cooperare foarte fructuoasă cu companiile ruseşti de petrol şi gaze.

Dacă Gazpromneft a vândut NIS unei companii azere, pe de altă parte, ar putea compensa prin acorduri de afaceri cu SOCAR, explică interlocutorul Demostat.

Potrivit acestuia, transferul NIS în mâinile SOCAR ar fi „convenient” şi pentru ţările occidentale.

SOCAR cu sediul în Baku este unul dintre cei mai mari producători de combustibili fosili din lume. Pe lângă petrol, compania exploatează şi gaze atât pe uscat, cât şi în partea Mării Caspice care aparţine Azerbaidjanului.

În acea ţară, el deţine două rafinării de petrol şi o fabrică de gaze. De asemenea, deţine un lanţ de benzinării în Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, România şi Elveţia şi are aproximativ 61.000 de angajaţi.

SOCAR este cel mai mare acţionar, cu o acţiune de 58% în Conducta Trans-Anatoliană (TANAP) şi deţine un pachet de 20% în Conducta Trans-Adriatică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite