Comisia Europeană dă o amendă-record marilor producători de electronice: 1,47 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philips a primit cea mai mare amendă dintre toţi producătorii penalizaţi.
Philips a primit cea mai mare amendă dintre toţi producătorii penalizaţi.

Companiile Philips, LG Electronics Samsung SDI, Technicolor, Toshiba, Panasonic şi MTPD, controlată în prezent de compania Panasonic, au primit ieri o amendă-record de 1,47 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, pentru că au adoptat o politică neconcurenţială pe o durată de mai bine de un deceniu.

Şapte companii de electronice au fost amendate pentru creşterea artificială a preţurilor şi pentru furnizarea de tuburi catodice, o tehnologie ieşită din uz, folosită la televizoare şi la monitoarele de calculator, informează publicaţia „Financial Times“. 

Comisia Europeană (CE) a constatat că managerii seniori au pus la cale, în cadrul aşa-numitelor „întâlniri pentru un mediu durabil“, împărţirea pieţelor globale şi stabilirea de preţuri mai mari pentru clienţi.

Cea mai mare amendă a CE într-o singură decizie

Amenda totală de 1,47 miliarde de euro pentru companiile de electronice este cea mai mare amendă dată de CE printr-o singură decizie.

Cele două delicte au înfăţişat „cel mai grav comportament neconcurenţial“, fapt care a cauzat „avarie serioasă“ producătorilor de televizoare şi de calculatoare. Amenda reflectă durata lungă a înţelegerii dintre companii şi întinderea coordonării, a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al CE responsabil cu politica din domeniul concurenţei.  

Stabilirea de acord comun al preţurilor, împărţirea pieţei între producători şi repartiţia de clienţi au devenit practici la ordinea zilei ale companiilor în intervalul 1996 şi 2006.

Înţelegerea secretă pentru tuburile catodice a început din vârful pieţei, devenind o modalitate de a diminua volumul redus al acestei pieţe în condiţiile în care clienţii s-au reorientat de la ecranele cu tuburi catodice spre cele de tip plasmă sau cu cristal lichid. 

Compania Chunghwa din Taiwan nu a fost amendată pentru că a anunţat autorităţile de reglementare de existenţa cartelurilor.

LG Electronics, Philips and Samsung SDI au participat în ambele carteluri, iar Panasonic, Toshiba, MTPD  şi Technicolor au făcut parte din înţelegerea „secretă“ doar pentru componentele pentru televizoare.

Contestarea amenzii

Philips are cea mai mare amendă în valoare de 450 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei au declarat că vor contesta „amenda nejustificată şi disproporţionată“, specificând că producătorul a dezvoltat, din 2001, unitatea pentru tuburile catodice în colaborare cu cei de la LG.

Toshiba şi LG Electronics au declarat joi că şi ei vor contesta amenda.

Comisia Europeană a mai sancţionat şi alţi producători de ecrane plate din Europa şi din Statele Unite ale Americii pentru activităţi similare de stabilire a preţurilor, realizate din 2001 până în 2006. Tehnologia ecranelor plate a înlocuit tuburile catodice voluminoase ale televizoarelor şi ale monitoarelor încă din 2000.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite