Comisia Europeană a trimis Ucrainei 1,5 miliarde de euro, asistenţă macrofinanciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a trimis în această săptămână Ucrainei suma de 1,5 miliarde de euro, în termeni de asistenţă macrofinanciară, relatează The Guardian.

Steagurile Ucrainei și Uniunii Europene
Comisia Europeană a trimis Ucrainei 1,5 miliarde de euro

Comisia a promis un total de 18 miliarde de euro pentru Ucraina - ţara a primit deja 12 miliarde de euro.

Fondurile sunt destinate menţinerii în funcţiune a serviciilor publice esenţiale, cum ar fi spitalele, şcolile şi locuinţele pentru cetăţenii relocalizaţi, precum şi plăţii salariilor şi a pensiilor.

De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru refacerea infrastructurii critice distruse în timpul atacurilor din Rusia, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, reţelele de transport, drumurile şi podurile, notează The Guardian.

În vara acestui an, Comisia Europeană luase în calcul folosirea în beneficiul Ucrainei a  fondurilor ruseşti îngheţate ca sancţiune pentru declanşarea războiului. O decizie ar fi trebuit să fie luată în luna august, dar a fost amânată pentru luna septembrie.

 În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia.

Comisia Europeană caută o bază legală pentru a folosi dobânzile de pe urma acestor active ruseşti pentru a finanţa parţial ajutorul oferit Ucrainei. Soluţia trebuie să fie suficient de solidă legal pentru a rezista în instanţă în cazul unor procese.

De altfel, acţiuni judiciare de acest fel au fost deja lansate, cum este cea iniţiată în Belgia de miliardarul rus Roman Abramovich împreună cu societatea rusă de gestionare a activelor First AM, care cer două miliarde de dolari pentru clienţii lor din partea casei de compensaţii Euroclear.

Purtătorul de cuvânt comunitar citat a mai spus că UE lucrează la un acord împreună cu ţările din G7 despre cum intenţionează să procedeze în vederea exploatării activelor ruseşti îngheţate, o declaraţie comună cu privire la acest subiect fiind aşteptată până la finalul lunii iunie, pentru ca apoi, până în septembrie, UE să elaboreze soluţia sa legală.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite