CJUE: Orange a stocat fără drept copii ale actelor de identitate ale clienţilor săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
orange getty

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis miercuri că Orange România trebuie să plătească amenda aplicată de ANSPDCP în legătură cu stocarea, fără drept, de către furnizorul de telefonie a unor copii după actele de identitate ale clienţilor săi.

„Un contract privind furnizarea de servicii de telecomunicaţii care conţine o clauză potrivit căreia clientul a consimţit la colectarea şi la stocarea unei copii a actului său de identitate nu poate să demonstreze că el şi-a dat în mod valabil consimţământul atunci când căsuţa care se referă la această clauză a fost bifată de operatorul de date anterior semnării contractului.

Situaţia este aceeaşi atunci când consumatorul este indus în eroare cu privire la posibilitatea de a încheia contractul în cazul în care refuză prelucrarea datelor sale sau atunci când libera alegere de a se opune acestei colectări şi acestei stocări este afectată prin cerinţa completării unui formular suplimentar în care să fie menţionat acest refuz Orange România SA furnizează servicii de telecomunicaţii mobile pe piaţa românească”, a informat CJUE. 

La 28 martie 2018, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) i-a aplicat o amendă pentru că a stocat copii ale actelor de identitate ale clienţilor săi fără consimţământul expres al acestora. Potrivit ANSPDCP, în perioada cuprinsă între 1 şi 26 martie 2018, Orange România a încheiat contracte de furnizare a unor servicii de telecomunicaţii mobile care conţin o clauză potrivit căreia clienţii au fost informaţi şi şi-au dat consimţământul cu privire la colectarea şi la stocarea unei copii a actului lor de identitate, în scop de identificare. 

Căsuţa referitoare la această clauză a fost bifată de operator anterior semnării contractului. În acest context, Tribunalul Bucureşti (România) a solicitat Curţii de Justiţie să precizeze condiţiile în care consimţământul clienţilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal poate fi considerat valabil. 

MENŢIUNE: Trimiterea preliminară permite instanţelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curţii întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluţionează litigiul naţional. Este de competenţa instanţei naţionale să soluţioneze cauza conform deciziei Curţii. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite