Cîţu, despre „Noua Casă”: Puţini tineri vor putea accesa programul. Avansul e destul de mare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programul a doua casa foto shutterstock

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a dezvăluit câteva detalii din programul „Noua Casă” recunoscând că puţini tineri îl vor putea accesa, dat fiind avansul destul de mare pe care trebuie să îl plătească.

„Noua casă este în aprobare la Consiliul Legislativ şi vine săptămâna viitoare. Este pentru o casă nouă. Condiţiile sunt puţin modificate. E un alt plafon. 140.000 euro, dar este o garanţie de 60% a creditului şi de un avans de 15%”, a spus el.

Fiind întrebat dacă va împinge piaţa, el a afirmat: "Nu neapărat, pentru că este un avans de 15% şi de garanţii de doar 60%. Ca să poţi să accesezi acest credit, trebuie să ai totuşi un avans de 15%. Nu foarte mulţi tineri... chiar dacă preţul se duce acolo, îl iau."

De asemenea, a precizat că trebuie să fie prima locuinţă a celui care aplică pentru acest program.

Vedeţi de la minutul 22:43

Anterior, Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR), avertizase că o majorare a plafonului de garantare în Programul „Noua Casă” trebuie tratată cu foarte multă prudenţă, deoarece ea ar antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor.

„Propunerea pe care o are Guvernul în momentul de faţă de majorare a plafonului pentru noua primă casă are în vedere a păstra o piaţă care poate, altminteri, să fie sub presiune, legat de faptul că unii oameni câştigă mai mult, alţii mai puţin, unii stau pe ajutoare de şomaj... Situaţie care nu încurajează, în orice caz, investiţiile imobiliare. Punctul de vedere al Direcţiei din care fac parte este că o majorare a plafonului trebuie tratată cu foarte multă prudenţă. A existat chiar şi în CNSM o propunere în acest sens, respectiv de transformare mai degrabă într-un program cu caracter social a sistemului de «Prima Casă». El se transformase într-un program care ducea la cumpărarea de case de vacanţă, case pentru închiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul în momentul în care a lansat acest program”, a declarat Rădulescu.

Reprezentantul Băncii Naţionale a menţionat că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice la acest program, „va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva”.

„Sigur că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva şi numai dacă are o amploare mare. Dacă se vor da 10.000 de credite este una, dacă se vor da 50.000 de credite este alta. Personal, aş fi mai prudent, nu aş merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro. Ar trebui să o luăm uşor-uşor, în cazul în care va mai fi nevoie. Să nu uităm că înainte de apariţia acelei blestemăţii care a fost darea în plată, piaţa imobiliară se aşezase foarte bine, iar «Prima Casă» putea foarte bine să dispară. A apărut acea ciudăţenie ca nicăieri pe faţa pământului şi piaţa imobiliară s-a blocat în ultimul hal. Nu suntem acum în această situaţie, dar oricum ar fi mai e de lucru până să avem o piaţă funcţională a creditului ipotecar”, a subliniat oficialul BNR.

Pe data de 9 iulie, Guvernul a aprobat, în primă lectură, Programul „Noua casă”, una dintre prevederile acestuia fiind majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite