Cîţu, despre notificarea CE privind deteriorarea finanţelor publice: Vom aduce mai multe venituri la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat într-un interviu acordat „Adevărul Live” că un eventual avertisment din partea Comisiei Europene pe tema deteriorării masive a finanţelor publice a României ar putea veni abia în primăvara anului viitor.

Comisia Europeană a comunicat Miercuri României că estimează un deficit bugetar pentru acest an de 10%, mai mare decât estimarea Ministerului Finanţelor.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a precizat că diferenţa dintre cele două estimări provine din faptul că oficialii europeni menţin în prognoza pt acest an creşterea pensiilor cu 40% şi dublarea alocaţiilor, care nu s-a întâmplat fizic în România. 

„Dacă scoateţi cele două elemente din acea estimare, vedeţi că estimarea CE pentru deficit este mai optimistă decât cea a Ministerului de Finanţe”, a spus ministrul la „Adevărul Live”.

Legat de comunicarea adresată de CE României, Florin Cîţu a spus că este adevărat că România este în deficit excesiv, şi încă de anul trecut. 

„A fost o comunicare, CE a zis ca analizează situaţia financiară a României anul viitor în martie. Deci până atunci nu face nimic.

În această comunicare se vorbeşte şi despre o posibilă sancţiune din partea UE dacă lucrurile nu-şi vor reveni. Acest lucru e în procedura de deficit excesiv. Dacă nu faci paşi, e la fel ca în orice ţară. Sunt şi alte ţări, nu doar România, dar noi vom arăta anul viitor o reducere a deficitului bugetar”, a spus Cîţu.

Întrebat cum pot fi îndreptate lucrurile, ministrul Finanţelor a spus că, în primul rând umblăm pe partea de venituri. 

„Trebuie să aducem venituri la buget. Nu prin taxe mai mari, din contră. Informatizarea şi o relaţie onestă cu mediul privat. Am încasat mai mult la buget în ultimele zece luni decât guvernul pesedist în anii trecuţi în creştere economică. Am scos toate taxele introduse de PSD, asta arată că soluţia liberală e cea câştigătoare”, a afirmat Cîţu.

Cât despre o posibilă introducere de taxe sau impozite pe marile averi sau firme. Ministrul a spus că în perioadă de criză nu trebuie crescute taxele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite