Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. Averea lui o depăşeşte cu mult pe cea a lui Jeff Bezos
0Mansa Musa, urmaşul unei dinastii de împăraţi vest-africani care a condus imperiul Mali în secolul al XIV-lea, este considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ. Mulţi istorici cred că bogăţia lui Musa o depăşea pe cea a tuturor miliardarilor moderni.
Mansa Musa a condus imperiul Mali în secolul al XIV-lea, iar accesul său la cantităţi uriaşe de aur l-a făcut, probabil, cel mai bogat om care a trăit vreodată. Până şi sclavii săi erau acoperiţi cu metalul preţios, relatează BBC
Conform sursei citate, în anul 1324, oamenii din Cairo au avut parte de cea mai uimitoare privelişte din viaţa lor: mii de soldaţi africani, curteni, negustori şi sclavi, toţi încărcaţi cu aur. Cai şi cămile cărau bogăţii care erau date săracilor sau schimbate pe alte bunuri. Atât de mult aur le-a fost dat oamenilor, încât economia oraşului Cairo s-a prăbuşit şi nu şi-a mai revenit timp de 10 ani.
În fruntea coloanei, stând pe un tron de aur şi ţinând în mână un sceptru de aur, se afla comandantul trupelor, considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ: Mansa Musa, împăratul din Mali.
„Musa era urmaşul unei dinastii de împăraţi vest-africani. În funcţie de cine face estimarea, mulţi spun că averea lui, ajustată la inflaţie, ar fi azi echivalentul a 400-600 de miliarde de dolari, nimeni nu ştie sigur”, spune Dr Rudolf Ware, de la Universitatea din California.
„Astfel de estimări sunt subiective, dar se bazează pe cantităţile de aur la care Mansa Musa avea acces”, spune Kathleen Bickford Berzock, de la The Bloc Museum of Art.
De axemplu, averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este estimată la puţin peste 180 de miliarde de dolari.
Mansa Musa conducea imperiul Mali, o entitate vastă care se întindea de la coasta atlantică a Africii de vest până la deşertul din Nigerul de azi.
„Această regiune era o sursă a celui mai pur aur care circula în acea perioadă, când totul se baza pe aur”, spune Berzock.
„În epoca medievală, era probabil un singur stat care avea o putere politică, militară şi economică la fel de mare ca Mali: China”, spune Ware.
Legendara călătorie a lui Musa la Cairo a avt loc în cadrul pelerinajului la Mecca. Inspirat de această experienţă, s-a întors în Mali în 1325 şi a dat startul unei noi epoci de aur a învăţământului.
„A investit resursele imperiului pentru a dezvolta o tradiţie academică islamică în Africa de Vest. În Timbuktu, de exemplu, erau 80 de universităţi în anii 1400. Era o societate complexă. Veneau învăţaţi din toată lumea pentru a studia legea islamică, astronomie şi teologie”, spune Ware.
Imperiul Mali a prosperat pe durata vieţii lui Mansa Musa şi, după moartea lui, în 1337, sub domnia fiilor săi. Dar, după apariţia unor imperii rivale şi a unor noi forme de comerţ, imperiul a intrat în declin în secolul 15.
În prezent, în Occident se ştiu foarte puţine despre Mansa Musa.
„Colonialismul şi comerţul cu sclavi au avut un impact major asupra modului în care America şi Europa percep Africa şi pe africani”, spune Berzock.
„Poveştile despre africani care scriau în zeci de limbi într-un oraş ca Timbuktu şi care erau cei mai bogaţi şi mai puternici regi de pe planetă nu se potrivesc cu ceea ce Africa a devenit în ochii europenilor. Aceasta este una din comorile istoriei africane”, spune Ware.