Chinezii vor să profite de scandalul Volkswagen. Mai multe grupuri industriale „vânează“ divizia de motoare de vapoare şi generatoare electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe grupuri industriale din China vor să profite de scandalul emisiilor în care este implicat grupul german Volkswagen şi încearcă să cumpere divizia de motoare mari a MAN. Aceasta produce atât motoare pentru vapoare, cât şi generatoare utilizate în centralele electrice, astfel de unităţi fiind folosite inclusiv în centrala nucleară de la Cernavodă.

În 2014, unitatea avea vânzări de 3,3 miliarde de euro şi profit de 206 milioane. Potrivit Reuters, valoarea diviziei ar fi de 4-5 miliarde de euro. Volkswagen a negat ca aceasta ar fi de vânzare.

Grupul german a securizat un împrumut de 20 de miliarde de euro în ianuarie pentru a trece peste scandalul emisiilor. Volkswagen sublinia atunci că nu este nevoie să vândă părţi ale sale. Totuşi, conform unor surse citate de Reuters, dacă Volkswagen ar trebui să vândă ceva pentru a compensa costurile scandalului, atunci divizia de motoare mari a MAN ar prima. O altă persoană a afirmat că Volkswagen a primit scrisori de interes şi că va demara discuţii exploratorii cu un potenţial cumpărător din China.

Grupurile chineze care doresc unitatea sunt Yuchai, Weichai şi Sinomach. Alte grupuri care ar putea fi interesate sunt General Electric, Siemens Siemens şi Sulzer.

Companiile din China se extind tot mai mult în afara graniţelor, profitând de creditele ieftine şi rezervele de peste trei trilioane de dolari ale Beijingului. 

Cel mai recent exemplu este achiziţia producătorului elveţian de pesticide şi seminţe Syngenta de către China National Chemical Corp (ChemChina) pentru 42,8 miliarde de dolari, cea mai mare achiziţie făcută vreodată de către o companie din statul asiatic.

Divizia de motoare pentru vapoare a Volkswagen a fost, la rândul său, implicată într-un scandal privind trucarea specificaţiilor motoarelor. Un armator norvegian acuză că motoarele vândute de MAN măsluiau consumul de carburant. Compania I.M. Skaugen solicită compensaţii în valoare de 50 de milioane de dolari (44 milioane de euro) de la MAN, o filială a grupului german Volkswagen, pe care o acuză ca a falsificat rezultatele testelor de performanţă pentru motoarele de navă produse în urmă cu un deceniu.

Volkswagen deţine în prezent 75% din acţiunile MAN Diesel & Turbo SE, societatea care a furnizat motoarele încriminate de grupul norvegian. MAN a livrat aceste motoare către Skaugen în 2002-2003, dată la care Volkswagen nu era acţionar la MAN. Grupul a achiziţionat o participaţie de 22% abia în 2006. 

I.M. Skaugen a explicat că a decis să facă public acest diferend deoarece este convins că există similitudini între modul în care MAN a falsificat testele de performanţă ale motoarelor de navă şi scandalul falsificării testelor de poluare ale motoarelor diesel care echipează autoturismele Volkswagen. 

MAN a recunoscut în 2011 că unele dintre testele realizate în uzină pentru motoarele diesel ale navelor ar fi fost manipulate pentru a reduce în mod artificial consumul de carburant afişat. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt de la MAN a precizat că între timp compania a încercat să-i compenseze pe clienţi dar nu a putut ajunge la un acord şi cu I.M. Skaugen. 

În anul 2013, o instanţă din oraşul german Augsburg a amendat MAN cu 8,2 milioane de euro pentru încălcarea legilor privind inducerea în eroare cu privire la testele realizate pe zeci de motoare diesel destinate navelor oceanice, inclusiv cele vândute către Skaugen. Software-ul din fabrica MAN arăta un consum de combustibil mai mic decât în realitate, potrivit instanţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite