China pune tunurile pe UE, inițiind o nouă investigație antidumping, pentru importurile de carne de porc

0
Publicat:

China a anunțat luni că a inițiat o nouă investigație antidumping, de data aceasta pentru importurile de carne de porc și produsele sale secundare din Uniunea Europeană, scriu agențiile străine de presă.

Xi Jinping, președintele Chinei
China a inițiat o nouă investigație antidumping

"Ministerul Comerţului a deschis o investigaţie anti-dumping privind importurile relevante de porc şi produse din carne de porc originare din Uniunea Europeană". Investigaţia vine în urma solicitării depuse oficial de Asociaţia de zootehnie din China, în numele industriei interne a cărnii de porc. Conform dovezilor, producţia totală a solicitantului îndeplineşte cerinţele din Reglementările antidumping ale Chinei", au informat într-un comunicat autorităţile de la Beijing.

Ancheta va demara pe 17 iunie 2024 şi va fi finalizată până pe 17 iunie 2025, dar ar putea fi extinsă cu şase luni, dacă va fi necesar, a precizat Ministerul Comerţului.

Analiştii avertizează că sunt vizate în principal Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Danemarca.

CE vrea să impună tarife vamale suplimentare pe mașinile electrice din China

Investigaţia vine pe fondul sporirii tensiunilor comerciale dintre China şi UE. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a informat că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei. Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxellesul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC.

Beijingul a avertizat că tarifele vamale suplimentare "vor prejudicia propriile interese ale Europei" şi au condamnat "protecţionismul blocului comunitar".

Firmele chineze îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii antisubvenţii şi antidumping privind importurile de lactate şi carne de porc din Uniunea Europeană, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, când a fost întrebat dacă grupurile din industrie influenţează autorităţile să adopte astfel de măsuri.

Investigație antidumping privind substanțele chimice importate din UE, SUA și Asia

Ministerul Comerţului din China a demarat la 19 mai o investigaţie antidumping privind copolimerul POM, folosit în industria chimică, importat din Uniunea Europeană, Statele Unite, Taiwan şi Japonia, transmit Xinhua şi Reuters.

Substanţa chimică poate înlocui parţial metale cum ar fi cupru şi zinc, şi are diverse aplicaţii, inclusiv în componentele auto, produse electronice şi echipamente medicale, a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing.

Investigaţia ar urma să fie finalizată într-un an dar ar putea fi extinsă cu şase luni, a precizat instituţia.

Ancheta urmează unei serii de investigații similare efectuate de UE cu privire la subvențiile acordate de China pentru industria sa.

În luna aprilie, blocul comunitar a lansat o investigație privind piața chineză a dispozitivelor medicale din cauza unor presupuse practici neloiale de achiziții publice.

Ancheta antidumping cu privire la coniacul importat din UE

În ianuarie, Ministerul Comerţului din China a anunţat demararea unei anchete antidumping privind coniacul importat din Uniunea Europeană (UE), pe fondul intensificării tensiunilor dintre Beijing şi Bruxelles, transmite Reuters. 

Investigaţia a fost declanșată în urma unei plângeri depuse de Asociaţia chineză de băuturi alcoolice în numele industriei interne de coniac. Ancheta se va concentra pe coniacul din UE care este importat în China în recipiente mai mici de 200 de litri, a precizat Ministerul Comerţului, fără a da publicităţii numele companiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite