China nu va mai publica datele despre șomajul în rândul tinerilor

0
Publicat:

China a anunțat, marți că nu mai publică datele lunare privind rata șomajului în rândul tinerilor, relatează Reuters.

China a început să publice date despre șomajul în rândul tinerilor în 2018, Foto: Shuuterstock
China a început să publice date despre șomajul în rândul tinerilor în 2018, Foto: Shuuterstock

Potrivit sursei citate, în iunie, rata șomajului pentru grupa de vârstă 15-24 de ani a atins recordul de 21,3%, iar indicatorul este văzut drept un semn al încetinirii economiei țării.

Rata șomajului pe toate categoriile de vârstă a crescut cu 5,3%, mai arată datele publicate marți.

Decizia anunțată a stârnit reacții rare pe rețelele de socializare pe fondul frustrării tot mai mari cu privire la perspectivele de angajare în țară. De asemenea, aceasta este considerată și cea mai recentă mișcare a autorităților chineze de a restricționa accesul la date și informații cheie, o tendință care deranjează investitorii de peste mări.

Fu Linghui, un purtător de cuvânt al Biroului Național de Statistică (BNS), a declarat că publicarea datelor va fi suspendată în timp ce autoritățile caută să „optimizeze” metodele de colectare.

„În ultimii ani, numărul studenților universitari a continuat să se extindă”, a spus Fu. „Principala responsabilitate a studenților actuali este studiul. Societatea are opinii diferite cu privire la dacă studenții care își caută locuri de muncă înainte de absolvire ar trebui să fie incluși în anchetele și statisticile privind forța de muncă”, a mai transmis oficialul.

Această problemă, precum și definiția intervalului de vârstă stabilit în prezent la 16-24 de ani, „necesită cercetări suplimentare”, a spus Fu.

În ultimele luni, China a restricționat accesul utilizatorilor străini la unele registre corporative și reviste academice și a luat măsuri împotriva firmelor de due diligence care operează în țară, o sursă vitală de informații despre China pentru afacerile de peste mări.

Disponibilitatea în scădere a datelor macro poate slăbi și mai mult încrederea investitorilor globali în China”, a declarat Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura, adăugând că șomajul în rândul tinerilor era de așteptat să fi crescut în iulie.

La apogeul focarului de COVID-19, la sfârșitul anului trecut, China a schimbat brusc modul în care a clasificat decesele cauzate de boală, o mișcare care a alimentat criticile în străinătate, dar și în țară.

Mișcarea de marți a fost, de asemenea, întâmpinată cu scepticism, în vreme ce tinerii chinezi se confruntă cu cel mai dur sezon de căutare de locuri de muncă de vară.

Cele mai recente date BNS privind șomajul în rândul tinerilor, publicate luna trecută, au arătat că rata șomajului a ajuns la un nivel record de 21,3% în iunie.

Economia Chinei

Anunțul biroului de statistică din China vine în condițiile în care economia țării încetinește. Vânzările en detail, principalul indicator al consumului gospodăriilor a progresat doar cu 2,5% pe an, luna trecută, potrivit datelor oficiale, deși analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o accelerare de 3,6%, după o creștere de 3,1% în iunie, scrie Le Figaro.

Datele sunt foarte departe de nivelul din aprilie, de 18,4%, când vânzările au explodat după ridicarea restricțiilor după pandemie, iar chinezii au reînceput să meargă la restaurant și în centre comerciale și să viziteze obiective turistice.

Un alt semn al încetinirii economiei este și faptul că împrumuturile persoanelor fizice au ajuns luna trecută la cel mai mic nivel din 2009. Producția industrială a încetinit și ea, la 3,7% pe an, după ce, cu o lună în urmă era la 4,4%, iar analiștii așteptau ca indicatorul să fie, totuși, undeva la 4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite