CFR Marfă a încasat peste 55 de milioane de lei din vânzarea a 45 de locomotive și 56 de vagoane

0
Publicat:

Compania feroviară CFR Marfă a încasat peste 55 de milioane de lei din vânzarea a 45 de locomotive și 56 de vagoane. Totalul pentru care s-a determinat intenția de valorificare a activelor excendentare este de 7.157 de vagoane și 508 locomotive.

Locomotivă CFR Marfă
CFR Marfă a încasat peste 55 de milioane de lei din vânzări

Potrivit sursei citate, sumele obţinute în cadrul acestui proces de valorificare de active excedentare sunt folosite exclusiv pentru stingerea ajutorului de stat declarat nelegal prin decizia Comisiei Europene.

În scopul maximizării veniturilor şi accelerării procesului de stingere a ajutorului de stat CFR Marfa a făcut publică în data de 6.07.2023 intenţia de valorificare prin înţelegerea părţilor a 7.157 de vagoane şi 508 locomotive, în conformitate cu art. 248 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscală. Ca urmare a obţinerii acordului Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală de valorificare şi ridicare sechestru s-au încasat 55,24 milioane de lei (la care se adaugă TVA) pentru 45 de locomotive şi 56 de vagoane”, se arată în comunicatul companiei.

Firmele declarate eligibile care au achitat bunurile ofertate au fost: Banat Green Trading (2 locomotive), Laromet Transib (2 locomotive), Marsim Strei (2 locomotive), Tehnotrans Feroviar (o locomotivă), Ukrainian Global Trading (o locomotivă), Vest Trans Rail (o locomotivă), GFR (31 locomotive), Magro Util (o locomotivă), Nitramonia (52 vagoane), Tim Rail Cargo (4 vagoane) şi Unicom Tranzit (4 locomotive).

Potrivit CFR Marfă, procesul de valorificare va continua, astfel că în cursul lunii septembrie anunţul de valorificare va fi republicat pe site-ul www.cfrmarfa.com pentru vagoanele şi locomotivele rămase neachiziţionate. Având în vedere faptul că CFR Marfa a reuşit să valorifice active excedentare la valori superioare celor evaluate, oferta va fi reluată până la epuizarea lotului de vagoane şi locomotive scos iniţial spre valorificare, precizează compania.

CFR Marfă a iniţiat un proces de privatizare în anul 2013 care nu a fost finalizat şi a presupus, la momentul respectiv, majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale companiei administrate de către ANAF, precum şi preluarea obligaţiilor fiscale ale CFR SA către ANAF în contul datoriilor CFR Marfă către administratorul de infrastructură.

Aceste sume au fost considerate de Comisia Europeană drept ajutor de stat ilegal şi trebuie rambursate. În martie 2022, odată cu aprobarea actului adiţional la Concordatul preventiv, valoarea totală a ajutorului de stat a ajuns la 3,8 miliarde de lei, ca urmare a acumulării de dobânzi penalităţi şi a întârzierii deciziei de stabilire a modalităţilor de recuperare a ajutorului de stat.

În prezent, ajutorul de stat ce trebuie rambursat este de 3,63 miliarde de lei.

Pe 21 iulie, directorul general al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de MarfăCFR Marfă”, Daniel Apostolache, a anunţat că cifra de afaceri aa crescut cu 37%, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar compania se află cu plata la zi către toţi furnizorii de servicii, precum şi cu toate taxele aferente activităţii curente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite