Centrala termoelectrică Paroșeni face tranziția de la cărbune la biocarburant
0Ministerul Energiei şi compania americană American Bio-Carbon Delaware LLC au semnat, luni, un memorandum pentru transformarea Centralei termoelectrice Paroşeni într-o instalaţie modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune.

„Ministerul Energiei anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, ora 12:00, consolidând astfel parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului şi energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului. Această iniţiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022. Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic 'Valea Jiului' SA şi American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroşeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradiţional”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Această iniţiativă va contribui substanţial la reducerea emisiilor de CO2, aliniind România la obiectivele de sustenabilitate şi decarbonizare la nivel european, precizează Ministerul Energiei.
„Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare şi sustenabilitate, dar reuşim să oferim noi perspective economice şi sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noştri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator şi ecologic”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
În perspectiva anului 2050, necesarul de energie electrică securitară a României poate fi rezolvată doar cu reactoare nucleare mici, în absența energiei electrice produse din cărbune și gaz, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
În aceeași perspectivă încălzirea marilor aglomerări urbane se poate baza pe energia termică furnizată de aplicațiile nucleare mici, posibil de amplasat în proximitatea localităților.
Specialistul în energie apreciază că Romania are mai multe avantaje prin continuarea dezvoltării proiectelor SMR:
• întreaga clasă tehnologică a SMRurilor și-a dovedit benefiicile pentru securitate energetică, decarbonizare, decarbonizarea industriilor grele, dar și alte beneficii dincolo de producerea de energie curată, intermitentă, prin aplicațiile care există în prezent (producerea de hidrogen verde, desalinizare etc). Ele sunt complementare atât cu reactoarele de dimensiuni mari, cât și cu sursele de energie regenerabile, prin modularitate și flexibilitate, și prin posibilitatea de a fi amplate în zone isolate sau pe locul fostelor termocentrale.
• prin dezvoltarea proiectelor SMR, România are oportunitatea de a deveni un lider regional pentru dezvoltarea acestor tehnologii, cu oportunități majore, pentru securitatea energetică a României,
• România are posibilitatea pentru dezvoltarea lanțului de furnizori, putând devenii potențial centru de producție și asamblare a componentelor și centru de pregătire a viitorilor operatori, precum și operator preferat pentru celelalte centrale SMR în dezvoltare în Europa
• singura tehnologie SMR din lume, aprobată de cel mai riguros reglementator nuclear din lume, US NRC este cea dezvoltată de NuScale.