Cei 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor lucra doar patru zile pe săptămână. Minerii ameninţă cu proteste din cauza reducerii salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%, ceea ce va determina proteste de amploare ale minerilor FOTO Adevărul
Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%, ceea ce va determina proteste de amploare ale minerilor FOTO Adevărul

Programul de lucru al celor 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic (CE) Oltenia va fi redus de la cinci la patru zile pe săptămână, începând cu 1 iunie, iar sindicatele din minerit se declară nemulţumite de decizie şi anunţă cu acţiuni de protest la care sunt aşteptaţi aproximativ 5.000 de mineri.

Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a anunţat că de la 1 iunie programul de lucru al angajaţilor Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit. Federaţia adaugă că această decize a administraţiei companiei va genera ample acţiuni de protest.

Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie.

De asemenea, sindicatele reclamă şi "reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%".

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie susţin că niciuna dintre măsuri nu a fost negociată, fiind comunicate sindicatelor doar după ce au fost aprobate de către administraţie, Federaţia Naţională Mine Energie considerând că aceste decizii reprezintă încălcări ale contractului colectiv de muncă.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declara recent că "abia aşteaptă" o acţiune de protest a minerilor pentru a merge în mijlocul acestora şi a-i întreba dacă sunt nemulţumiţi că au scăzut salariile pentru 800 de angajaţi TESA şi au crescut pentru alţi 1.500 de salariaţi tot din rândul personalului TESA. 

Ciurel susţinea că s-a dorit o reaşezare a salariilor între diferitele subunităţi din CE Oltenia, care să permită venituri egale pentru angajaţi aflaţi pe aceleaşi

posturi în locuri de muncă diferite. 

Managerul privat mai spunea că printre cei afectaţi de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajaţi pe post de inspector social şi care, anterior, aveau venituri lunare şi de 15.000 de lei. Ciurel susţinea că liderii sindicali vor fi angajaţi conform pregătirii lor profesionale şi vor fi plătiţi ca atare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite