Cea mai „scumpă“ femeie din Rusia: Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, a cheltuit 70 de miliarde de dolari ca să apere rubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elvira Nabiullina este o apropiată a preşedintelui rus Vladimir Putin
Elvira Nabiullina este o apropiată a preşedintelui rus Vladimir Putin

Elvira Nabiullina, guvernatorul Bank Rossii – banca centrală a Rusiei - a fost acuzată în cadrul unei dezbateri din Parlament că este „cea mai scumpă femeie din istoria acestei ţări“, după ce instituţia a cheltuit mai bine de 70 de miliarde de dolari pentru a susţine rubla, în condiţiile în care Rusia este afectată de sancţiuni internaţionale şi de scăderea preţului petrolului.

Cel care a făcut aceste acuzaţii este comunistul Vyacheslav Tetyokin, vicepreşedinte al Dumei de Stat, potrivit The Moscow Times.

Rubla a scăzut deja în acest an cu 30% faţă de dolarul american, iar banca centrală a Rusiei a anunţat că nu va mai interveni în piaţa valutară. Criticile pentru Nabiullina, un economist de 51 de ani născut în apropierea munţilor Ural şi cu o pasiune pentru poezia franceză, s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce evoluţia recentă a rublei şi a preţului petrolului au adus în prim-plan amintiri de la evenimentele din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată.

Timp de şase ani înainte de numirea sa ca guvernator al băncii centrale în 2013, Nabiullina a lucrat alături de preşedintele rus Vladimir Putin. Ea lucrat din 2007 până în 2012 ca Ministru a Dezvoltării Economice, ea urmându-l ulterior pe Putin la Kremlin drept consilier economic.

Putin: „Rusia nu-şi va arde nesăbuit rezervele pentru a susţine rubla“

În 2013, ea a fost alegerea-surpriză la conducerea Bank Rosii, după ce fostul guvernator Sergei Ignatyev a părăsit funcţia după 11 ani în post. 

Economiştii şi analiştii au exprimat dubii atunci despre Nabiullina că este prea legată de Putin, iar îngrijorările continuă şi acum.

Putin s-a abţinut de la a comenta public despre scăderea rublei din ultimele luni, dar a spus de câteva ori că Rusia „nu îşi va arde nesăbuit rezervele“, care acum se ridică la 420 de miliarde de dolari.

În acest moment, rubla se tranzacţionează liber, fără intervenţii ale băncii centrale.

Rezervele sunt unul dintre puţinele instrumente aflate la dispoziţia autorităţilor pentru a încerca să contracareze efectele sancţiunilor.

Nabiullina a atras comparaţii cu fostul ministru de Finanţe Alexei Kudrin. Acesta a ocupat poziţia respectivă timp de 11 ani, din 2000 până în 2011. Ulterior, el şi-a dat demisia după contre cu preşedintele de atunci Dmitry Medvedev în privinţa cheltuielilor de apărare.

Multe dintre economişti laudă deciziile luate de Nabiullina la Banca Centrală, precum creşterea supravegherii în sectorul financiar şi convertibilităţii rublei.

Născută dintr-o familie de muncitori în oraşul Ufa, capitala republicii Bashkortostan, în 1963, Nabiullina este căsătorită cu Yaroslav Kuzminov, rectorul Şcolii Superioare de Economie din Moscova. Ea este pasionată de poezie, iar autorii săi preferaţi sunt Anna Akhmetova şi Paul Verlaine. Ea este un liberal în privinţa politicilor economice. Cei care o cunosc o descriu drept "dură, precisă şi exigentă", mai scrie publicaţia.

Giganţii ruşi, mari probleme

Inflaţia a trecut de 8% în acest an. Rusia se află în centrul mai multor sancţiuni, care au ţintit sectoarele energetic, bancar şi industria de apărare. Concomitent, preţul ţiţeiului a scăzut de la 110 dolari pe baril la 82 de dolari pe baril, fragilizând bugetul de stat.

Giganţii ruşi Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft nu mai au acces la finanţare în Uniunea Europeană, în vreme ce grupurile bancare Sberbank, VTB Group, Vneshconombank – banca de dezvoltare a Rusiei, Gazprombank – braţul financiar al grupului Gazprom şi Rosselkhozbank – banca agricolă de stat, nu se mai pot împrumuta nici ele în Occident.

Rosneft a cerut deja un ajutor masiv din partea statului, de 49 de miliarde de dolari, în vreme ce statul rus a fost nevoit să pompeze bani de mai multe ori în sectorul bancar.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite