Vladimir Putin avertizează Kievul că sistarea serviciilor publice în estul Ucrainei este o „eroare majoră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Administraţiei de la Kiev de a suspenda serviciile publice în estul ţării este o "eroare majoră", a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la summitul G20, relatează AFP.Liderul de la Kremlin a avertizat că nu va permite guvernului de la Kiev să-i "distrugă" pe oponenţii politici şi adversarii săi din estul Ucrainei.

"Am aflat din presă despre blocada economică impusă regiunilor Lugansk şi Doneţk. Cred că este o eroare majoră, pentru că izolează aceste regiuni de estul ţării. De ce? Vom aborda această problemă cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko", a spus Putin.

Putin a precizat că nu a discutat despre situaţia din Ucraina la reuniunea organizaţiei G20.

"Poate părea ciudat, dar, în general, situaţia din Ucraina are perspective bune de rezolvare dacă toate structurile create de cele două părţi pot rezolva problemele cu care se confruntă ţinându-se cont de interesele oamenilor care trăiesc în Ucraina, inclusiv în sud-estul acestei ţări", a explicat Putin.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a emis sâmbătă un decret prin care ordonă încetarea tuturor serviciilor administrative publice în regiunile din estul ţării aflate sub controlul insurgenţilor proruşi. Decizia vizează toate serviciile publice, inclusiv şcolile, spitalele, unităţile medicale, a explicat un oficial ucrainean de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

 "Este o măsură decisivă, s-a terminat cu jocurile. Toate structurile finanţate de stat din acele zone vor fi retrase. Fondurile economisite în acest mod vor fi distribuite sub formă de ajutor umanitar în aceste regiuni", a precizat oficialul citat. Decretul prezidenţial este o măsură de retorsiune faţă de alegerile generale organizate de insurgenţii proruşi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, pe 2 noiembrie.

Într-un interviu acordat televiziunii germane ARD, difuzat, sâmbătă, preşedintele rus a declarat că Rusia nu va permite guvernului de la Kiev să-i "distrugă" pe oponenţii politici şi adversarii săi din estul Ucrainei. El a acuzat totodată mass-media occidentală că a relatat într-o manieră părtinitoare situaţia din Ucraina.

„Cel mai important lucru este să nu existe o viziune unilaterală a problemei“, a declarat Vladimir Putin. „Astăzi au loc lupte în estul Ucrainei, guvernul ucrainean a dislocat trupe acolo. Au existat chiar rachete lansate, însă acest lucru a fost menţionat? Nu a existat nici măcar un cuvânt despre asta“, a spus liderul de la Kremlin pentru ARD.

„Asta înseamnă, că voi (mass-media occidentale) doriţi ca guvernul ucrainean să distrugă totul acolo, inclusiv toţi oponenţii săi politici şi adversarii săi. Asta vreţi? Noi nu dorim acest lucru şi nu vom permite să se întâmple asta“, a adăugat preşedintele rus.

Ucraina a acuzat Rusia că trimite soldaţi şi arme pentru a-i ajuta pe rebelii separatişti în estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă în conflictul în care au fost ucişi până în prezent peste 4.000 de oameni. Rusia neagă că ar fi fost implicată în recenta escaladare a activităţilor militare din Ucraina, însă Moscova continuă să fie ţinta criticilor dure din partea liderilor occidentali, inclusiv a preşedintelui american Barack Obama şi a premierului canadian Stephen Harper, notează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totodată că eventualele noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei ar avea consecinţe grave pentru economia ucraineană, încă foarte legată de cea a Rusiei, informează AFP.

„Băncile ruseşti au acordat în prezent un împrumut de 25 de miliarde de dolari economiei Ucrainei. În cazul în care partenerii noştri europeni şi americani doresc să ajute Ucraina, cum pot submina baza financiară, limitând accesul instituţiilor noastre financiare la pieţele globale de capital?“, a întrebat Vladimir Putin în interviu.

„Doriţi să provocaţi falimentarea băncilor noastre? În acest caz, ele vor provoca falimentarea Ucrainei“, a avertizat el.

„În plus, am acordat un împrumut de 3 miliarde de dolari în urmă cu un an, cu condiţia ca datoria totală a Ucrainei să nu depăşească 60% din PIB. În caz contrar, Ministerul rus al Finanţelor are dreptul să solicite rambursarea anticipată“ a sumei, a mai spus Putin.

„Încă o dată, dacă vom face acest lucru, întregul sistem financiar se va prăbuşi. Am decis deja că nu vom face asta. Nu dorim să agravăm situaţia. Ne dorim ca Ucraina să se redreseze în cele din urmă“, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite