Cea mai ridicată majorare a ratei dobânzii din istorie, înregistrată de BCE. Ce estimează economiștii

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a înregistrat, joi, cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie, în contextul în care Rezerva Federală a Statelor Unite şi a altor bănci centrale se află într-o criză globală de majorări rapide ale ratelor dobânzilor cu scopul de a reduce inflaţia record, care afectează consumatorii şi împinge Europa spre recesiune, relatează The Associated Press.

BCE anunță că inflaţia ar putea creşte şi mai mult pe termen scurt, Foto: Arhivă Adevărul
BCE anunță că inflaţia ar putea creşte şi mai mult pe termen scurt, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, consiliul de conducere al BCE, format din 25 de membri, şi-a ridicat valorile de referinţă cheie cu trei sferturi de punct procentual fără precedent pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.

De obicei, BCE majorează ratele cu un sfert de punct şi nu şi-a majorat niciodată rata-cheie a împrumutului bancar cu trei sferturi de punct de la lansarea monedei euro în 1999.

Banca a precizat că se aşteaptă la mai multe majorări în viitor, deoarece ,,inflaţia ar putea creşte şi mai mult pe termen scurt” şi a remarcat că economia era de aşteptat să ,,stagneze mai târziu în cursul anului”, informează News.ro.

BCE a majorat dobânda

Decizia urmează unei creşteri de jumătate de punct la ultima şedinţă a BCE din iulie, prima majorare în 11 ani.

Majorarea vizează creşterea costului împrumuturilor pentru consumatori, guverne şi întreprinderi, ceea ce, teoretic, încetineşte cheltuielile şi investiţiile şi atenuează creşterea preţurilor de consum prin reducerea cererii de bunuri.

Analiştii spun că majorarea are ca scop consolidarea credibilităţii băncii, după ce aceasta a subestimat cât de lungă şi cât de gravă ar fi această creştere inflaţiei. După ce a atins un record de 9,1% în august, inflaţia ar mai putea creşte cu două cifre în lunile următoare, spun economiştii.

Războiul din Ucraina a alimentat inflaţia în Europa, Rusia reducând drastic livrările de gaze naturale ieftine folosite pentru încălzirea locuinţelor, generarea electricităţii şi conducerea fabricilor. Acest lucru a dus la creşterea preţurilor la gaze de 10 ori sau chiar mai mult.

Oficialii europeni condamnă reducerile drept şantaj, deoarece vizează divizarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte sprijinul oferit Ucrainei. Rusia a invocat probleme tehnice şi a ameninţat săptămâna aceasta că va întrerupe complet aprovizionarea cu energie dacă statele occidentale plănuiesc plafonarea preţurilor gazelor naturale şi petrolului furnizat de Moscova.

Economiştii susţin că majorările ratelor dobânzii ale BCE ar putea adânci recesiunea europeană prevăzută pentru sfârşitul acestui an şi începutul lui 2023, cauzată de o nivel mai mare al inflaţiei, care a dus la scumpirea tuturor produselor şi serviciilor, de la alimente, la facturile utilităţilor.

Inflația în zona euro a atins valoarea record de 9,1% în luna august, cele mai mari scumpiri înregistrându-se în domeniul energiei, potrivit datelor Eurostat.

Creşterea preţurilor este peste aşteptări, un sondaj al economiştilor Reuters anticipând o inflaţie de 9%. Este al nouălea record consecutiv de creştere a preţurilor de consum în regiune, ascensiunea începând din noiembrie 2021.

Inflaţia anuală din zona euro a atins 8,9% în iulie. Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei, de 38,3%, a anunţat recent Eurostat, în scădere uşoară de la 39,6% în iulie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite