Cea mai mare bancă din România, BCR, a trecut de la pierderi la profit. Cum a reuşit: şi-a curăţat portofoliul creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profitul BCR în primul semestru a fost de peste 600 de milioane de lei
Profitul BCR în primul semestru a fost de peste 600 de milioane de lei

BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de 603,4 milioane de lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2014. Costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde de lei la 26,2 milioane de lei, pe fondul curăţării portofoliului, se arată într-un comunicat al băncii.

BCR a trecut pe profit în primul trimestru al anului, când a raportat un rezultat de 344 milioane de lei (77,1 mil. euro), continuând cu un profit net de 259,4 milioane de lei în al doilea trimestru.

Profditul operaţional: 778,5 milioane de lei

Activele se plasau la sfârşitul lunii iunie la 61,55 miliarde de lei, în urcare cu 1,46% faţă de nivelul din martie, banca recuperând din pierderea de active faţă de sfârşitul anului trecut, însă în continuare sub acel nivel, de 61,62 miliarde de lei.

În primul semestru, BCR a obţinut un profit operaţional de 778,5 milioane de lei (175 mil. euro), cu 28,9% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,1 miliarde lei (246,4 mil. euro), din cauza veniturilor operaţionale mai mici.

Aproape că a scăpat de provizioane

BCR şi-a redus drastic costurile cu provizioanele, de la 1,3 miliarde de lei (293,6 mil. euro) în primul semestru al anului trecut la 26,2 milioane de lei (5,9 mil. euro) la finele lunii iunie, în urma procesului intens de curăţare a bilanţului de credite cu probleme.

"Costurile de risc substanţial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicată a portofoliului de credite peroformante, de generarea mai mică de NPL-uri (credite neperformante - n.r.) în portofoliul de credite ipotecare, precum şi mai puţine cazuri de neplată în primul semestru şi recuperări mai ridicate în segmentul corporate faţă de baza stabilită în semestrul II al anului 2014, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se notează în comunicat.

Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% în iunie 2014, în condiţiile reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii de finanţări neperformante şi scoateri în afara bilanţului.

Totodată, rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat de la 64,6% la 76,9%.

Avans de 66% pe programul Prima Casă

BCR a consemnat în primele şase luni o creştere cu 34% a volumului de credite garantate pe segmentul de retail, iar pe programul Prima Casă avansul a fost de 66%. Portofoliul total de credite pentru locuinţe s-a apreciat astfel de la 9,45 miliarde lei la 9,9 miliarde de lei.

Soldul creditelor performante de retail se situa la 16,9 miliarde lei, în contextul unui volum al creditelor rambursate sau ajunse la maturitate mai mic decât al creditelor nou acordate.

Pe segmentul corporate, banca a acordat credite noi în cuantum de 1 miliard lei în prima jumătate a anului, volum susţinut de un flux de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de aprovizionare. Soldul creditelor performante s-a ridicat la 11,9 miliarde lei, de la 11,5 miliarde lei la finele anului trecut.

Soldul total al creditelor acordate clienţilor s-a redus la 32,5 miliarde lei, de la 32,56 miliarde lei în decembrie 2014.

Depozitele, în scădere

Pe de altă parte, depozitele atrase de la clienţi au fost în scădere cu 1,5%, la 39,3 miliarde lei (8,79 miliarde euro), de la 39,92 miliarde lei (8,9 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, evoluţia pozitivă a depozitelor retail fiind contrabalansată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate.

Economiile atrase de la clienţi rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind de surse diversificate, inclusiv grupul Erste.

Venituri mai mici din dobânzi şi comisioane

Veniturile nete din dobânzi s-au diminuat cu 17,5%, la 1,01 miliarde lei (224,9 mil. euro), de la circa 1,23 miliarde lei (276,1 mil. euro) în primele şase luni ale anului trecut, pe fondul curăţării portofoliului de credite neperformante şi în condiţiile unor dobânzi mai mici la creditele garantate.

De asemenea, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 5,2%, la 341,9 milioane de lei (76,9 mil. euro), comisioanele din adminsitrarea creditelor şi conturilor curente fiind mai mici.

Rezultatul net din tranzacţionare s-a diminuat cu aproape 40%, la 122,9 milioane de lei (27,7 mil. euro), din cauza activităţii mai reduse de tranzacţionare.

Venitul operaţional a fost mai mic cu 16,8%, de la 1,8 miliarde lei (405,4 mil. euro) la 1,5 miliarde lei (337,4 mil. euro), pe fondul veniturilor nete din dobânzi mai mici şi a rezultatului mai slab din tranzacţionare.

Cheltuieli administrative mai mari

Cheltuielile administrative generale au urcat cu 2%, la 721,9 milioane de lei (162,4 mil. euro). Raportul cost-venit a urcat la 48,1%, de la 39,2% în prima jumătate a anului trecut.

"Realizarea ţintelor privind costurile, stabilite în planul de redresare şi susţinută de concentrarea continuă asupra îmbunătăţirii productivităţii, este de aşteptat să se traducă în investiţii semnificative în infrastructura băncii în semestrele următoare", se mai arată în comunicat.

Banca avea la finele lunii mai un indice de solvabilitate, conform standardelor locale, de 19,6%, peste cerinţele BNR, de 10%.

Erste, la fel: profit după pierderi

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a înregistrat în al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, în creştere cu 16% faţă de primele trei luni, astfel că după primul semestru a ajuns la 487,2 milioane de euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard de euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc.

După primele trei luni, profitul grupului se situa la 225,8 milioane euro.

Activele Erste au urcat cu 0,6% faţă de sfârşitul anului trecut, de la 196,3 miliarde euro la 197,5 miliarde euro.

"Rezultatele bune pe care le-am înregistrat în prima jumătate a anului au fost susţinute de menţinerea profitului operaţional şi scăderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorându-se la 11,3% în prezent. Majoritatea pieţelor noastre de bază din ECE au evoluat mai bine decât restul Europei, creşterea economică fiind susţinută tot mai mult de cererea locală. Această evoluţie reprezintă baza pentru două tendinţe încurajatoare care se manifestă simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv şi se situează în prezent la 7,7%", a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a arătat că singura ţară unde grupul a înregistrat pierdere este Ungaria, dar este încrezător că va reveni pe profit anul viitor, având în vedere îmbunătăţirile recente ale contextului operaţional şi faptul că guvernul
a redus taxa bancară.

"Per total, bilanţul nostru s-a extins în prima jumătate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la începutul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%", a mai spus Treichl.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite