CE va plăti peste 300 de miliarde de euro în acest an, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență
0Comisia Europeană a emis un al treilea Raport privind Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), anunțând că până la finalul anului va face plăți de peste 300 miliarde de euro.
Implementarea și plățile în cadrul MRR s-au accelerat după unele întârzieri din 2023 legate în mare parte de invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, inflația ridicată, constrângerile de aprovizionare și necesitatea adoptării capitolelor REPowerEU. Până în prezent, Consiliul a aprobat 26 de astfel de capitole, care oferă fonduri suplimentare pentru derularea reformelor și investițiilor care diversifică aprovizionarea cu energie a UE, accelerează tranziția ecologică și sprijină gospodăriile vulnerabile, a informat CE.
Până astăzi, Comisia a primit 69 de cereri de plată din 25 de state membre și a plătit peste 267 de miliarde EUR, adică mai mult de 40% din finanțarea disponibilă a MRR.
„Până la sfârșitul anului, se preconizează că vor fi plătite peste 300 de miliarde EUR din fonduri MRR. Raportul detaliază numeroase exemple despre modul în care progresul reformelor și investițiilor în cei șase piloni politici ai MRR are un impact tangibil și pozitiv asupra cetățenilor și întreprinderilor deopotrivă”, se arată în documentul CE.
Uniunea a continuat, de asemenea, să strângă cu succes fonduri pe piețele de capital pentru a finanța mecanismul, cu peste 60,2 miliarde EUR emise în obligațiuni verzi NextGenerationEU până în prezent.
Punerea în aplicare a fost simplificată
Având în vedere caracterul limitat în timp al MRR , toate eforturile ar trebui să rămână concentrate pe punerea în aplicare deplină și în timp util a planurilor până în 2026. Statele membre trebuie să continue să își pună în aplicare rapid și integral planurile de reformă, iar Comisia le sprijină activ în aceste aspecte. eforturi.
În acest context, Comisia a luat măsuri suplimentare în 2024 pentru a sprijini statele membre în punerea în aplicare a MRR. În iulie anul acesta, Comisia a introdus procese mai simple în orientările actualizate pentru statele membre, cu accent pe modul de revizuire a planurilor, care vor rămâne relevante pentru a aborda blocajele de punere în aplicare. Cerințele de raportare pentru statele membre au fost, de asemenea, simplificate. În plus, s-a oferit o claritate suplimentară cu privire la modalitățile de a combina MRR cu alte fonduri UE pentru a spori sinergiile.
„Comisia depune eforturi pentru un nivel ridicat de claritate şi transparenţă în punerea în aplicare a MRR, chiar şi dincolo de cerinţele legale. De exemplu, raportul include o analiză aprofundată a datelor statelor membre cu privire la cei mai mari 100 de destinatari finali ai finanţării în cadrul MRR. Comisia oferă, de asemenea, pentru transparenţă şi claritate, noi orientări cu privire la concepte-cheie din Regulamentul privind MRR, care sunt prezentate în anexele la raport: clarificarea modului în care Comisia stabileşte când a început o reformă sau o investiţie pentru a asigura eligibilitatea în cadrul MRR, clarificarea a ceea ce Comisia consideră a fi o cheltuială recurentă, interzisă ca regulă generală, şi a criteriilor utilizate pentru a stabili situaţiile în care se justifică o scutire, conceptul de dublă finanţare în contextul MRR şi noţiunea de destinatari finali ai fondurilor MRR", se menţionează în comunicat.
Protecţia intereselor financiare ale UE reprezintă o prioritate absolută pentru Comisie. Prin urmare, Comisia îşi consolidează în permanenţă cadrul de audit şi control, ţinând seama totodată de recomandările Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Curţii de Conturi Europene. În perioada septembrie 2023-august 2024, Comisia a efectuat 17 audituri ex post bazate pe riscuri în legătură cu atingerea satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor. De asemenea, au fost efectuate patru audituri de sistem la nivelul sistemelor naţionale de control. Până la sfârşitul anului 2023, Comisia auditase toate statele membre cel puţin o dată.