CE poate sancționa România dacă nu scade pragul de impozitare a microîntreprinderilor și nu respectă principiile guvernanței corporative
0Premierul Marcel Ciolacu a dat joi asigurări că România nu va pierde fonduri din cauza numirilor făcute la conducerea companiilor de stat.

Reacția premierului vine după ce au apărut informații potrivit cărora România ar putea să piardă fonduri europene din cererea de plată 3, deja întârziată de câteva luni din cauza mai multor probleme printre care operaționalizarea AMEPIP, guvernanța din companiile de stat și scăderea pragului la microîntreprinderi.
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că „România nu pierde nici un ban”.
Reducerea pragului de impozitare a microîntreprinderilor
Comisia Europeană a cerut încă din vară României să reducă plafonul de 500.000 de euro pentru impozitarea cifrei de afaceri anuale a microîntreprinderilor, o decizie în acest sens nefiind încă luată.
În prezent, definirea unei microîntreprinderi în România este făcută prin pragul de 500.000 de euro pentru cifra de afaceri anuală. Cota de impozit aplicabilă este de 1%, respectiv 3% dacă pe parcursul unui trimestru veniturile depășesc 60.000 de euro sau acestea sunt realizate din activități încadrate pe codurile CAEN menționate de Legea 296/2023, precum cele din IT, HoReCa, juridice, medicale.
În vară, premierul Marcel Ciolacu spunea că România riscă să piardă 500 de milioane de euro pentru neîndeplinirea Jalonului 206.
„S-au luat deja anumite măsuri (n.r. legate de microintreprinderi) în primul și în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, și deja au venit anumite semne de întrebare. Și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri... Sunt într-un dialog cu Comisia și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune. Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, declara atunci premierul Marcel Ciolacu.
Burduja: Decizia CE va veni. Vom avea o perioadă să ne conformăm
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că „guvernanța corporativă este o reformă cheie în Planul Național de Redresare și Reziliență, drept pentru care implică un efort considerabil, o atenție sporită din partea Comisiei Europene”.
„Noi am discutat pe Cererea de plată 3 cu Comisia de luni de zile, au fost foarte multe întâlniri și la Bruxelles și online. (...) În acest moment, până nu avem decizia formală a Comisiei Europene, nu pot să spun că vom pierde banii. Decizia CE va veni, avem șase luni să ne conformăm sau, mă rog, o perioadă de timp să ne conformăm. Dacă va fi cazul, vom crea un cadru legal pentru reluarea acestor proceduri și îndeplinirea jalonului”, a declarat joi Sebastian Burduja.