CE a adoptat al doilea raport privind punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență

0
Publicat:

Comisia Europeană a adoptat cel de-al doilea raport anual cu privire la punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), intrumentul de reformă gândit de Parlamentul European în valoare de 800 de miliarde de euro și ocupă un loc central în cadrul NextGenerationEU.

Cinci steaguri ale Uniunii Europene, în fața clădirii Consiliului European
NextGenerationEU: Mecanismul de Redresare și Reziliență a făcut progrese

Raportul descrie progresele realizate în cadrul MRR pentru a îmbunătăți reziliența economică și socială a statelor membre și pentru implementarea planului REPowerEU, care este o reacție a UE la provocările și perturbările pe piața globală a energiei cauzate de agresiunea rusească împotriva Ucrainei.

Acesta subliniază avantajele acestui instrument unic bazat pe performanță, prin care finanțarea UE este condiționată de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor convenite care răspund provocărilor și priorităților specifice ale statelor membre. Raportul indică, de asemenea, progresele semnificative în ceea ce privește transparența și protecția intereselor financiare ale UE.

Aceste rezultate au fost obținute prin intermediul unei colaborări strânse între statele membre UE și toate părițile interesate și relevante, împreună cu Consiliul și Parlamentul European.

Cererile de plată sunt aprobate mult mai rapid

Până în prezent, Comisia a primit 34 de cereri de plată  din partea a 21 de state membre și a plătit 153,4 miliarde EUR pentru realizarea investițiilor și a reformelor convenite. Consiliul a adoptat deja patru planuri revizuite, inclusiv capitole privind REPowerEU, iar Comisia evaluează în prezent alte 17 planuri revizuite.

În plus, raportul realizat prezintă multiple exemple ale modului de finanțare în care MRR a contribuit până la acest moment la realizarea de reforme și investiții majore, care au transformat drastic țările participante la Proiect.

S-au înregistrat progrese semnificative în realizarea fiecărui dintre cele șase piloni de politică ai MRR. Prin urmare, MRR contribuie la schimbări benefice în domenii precum acțiunile sociale, asistența medicală, reziliența socioeconomică și instituțională și tranziția digitală și climatică. Deoarece ajută la convergența economică și la coeziunea socială și teritorială în întreaga Uniune, are un impact nu numai asupra fiecărui stat membru.

Raportul prezintă numeroase exemple ale modului în care finanțarea MRR a contribuit la realizarea de reforme și investiții transformatoare. S-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește realizarea tuturor celor șase piloni de politică ai MRR. Astfel, MRR determină schimbări pozitive în domenii precum tranziția climatică și cea digitală, acțiunile sociale, asistența medicală și reziliența socioeconomică și instituțională. Efectele sale nu sunt resimțite doar în fiecare stat membru, ci sprijină convergența economică și coeziunea socială și teritorială în întreaga Uniune.

De exemplu, peste 6 milioane de persoane au participat la activități de educație și formare finanțate prin MRR, 1,4 milioane de întreprinderi au primit sprijin, 5,8 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecție împotriva dezastrelor legate de climă, cum ar fi inundațiile și incendiile forestiere, și s-au economisit 22 de milioane de megawați/oră (MWh) în ceea ce privește consumul de energie datorită punerii în aplicare a planurilor de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre.

În contextul unor progrese susținute în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor finanțate prin MRR, Comisia a continuat să mobilizeze cu succes fonduri pe piețele de capital pentru a finanța mecanismul, până în prezent fiind emise obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de peste 44 de miliarde EUR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite