Ce se întâmplă cu clienţii Telekom după ce Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei de către Orange

0
Publicat:
Ultima actualizare:
telekom sediu

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziţia propusă a Telekom Romania Communications de către Orange SA, ceea ce înseamnă practic că Orange are undă verde pentru achiziţia a 54% din Telekom România Fix.

Ce va urma? "Migrarea clienţilor, integrarea operaţională şi comercială şi fuziunea juridică dintre cele două companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat anul trecut între statul român şi Orange, statul român urmând să deţină 20% din noul Orange", au precizat vineri pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

"Aprobarea tranzacţiei de către Comisia Europeană a reprezentat o condiţie absolut necesară pentru finalizarea ei. Prin angajamentele luate de către Orange, piaţa românească de telecomunicaţii va continua să ofere servicii de cea mai bună calitate, la preţuri competitive. Am încredere în viitorul companiei care vine odată cu această tranzacţie. Eforturile noastre se vor concentra asupra parteneriatului strategic cu Orange Romania pentru maximizarea si protejarea intereselor statului roman", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Ministrul Digitalizării nu a detaliat însă în ce va consta parteneriatul strategic cu Orange pentru protejarea intereselor statului român, care deţine încă 46% din Telekom România Communications (fostul Romtelecom).

Surse guvernamentale apropiate tranzacţiei au explicat însă vineri pentru HotNews.ro ce va urma după finalizarea achiziţiei telekom Fix de către Orange.

"Dupa finalizarea tranzacţiei, care va avea loc cel mai probabil în septembrie-octombrie 2021, Orange va demara procesul de migrare a clienţilor în reteaua Orange şi integrarea operaţională şi comercială dintre (deja fostul) Telekom Fix si actuala Orange Romania. Ulterior, va avea loc fuziunea juridică a celor doua companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat între statul roman şi Orange în 2020. Statul roman va deţine 20% din entitatea fuzionata, respectiv noul Orange România care va însemna Telekom fix+actuala Orange', au declarat vineri pentru HotNews.ro surse guvernamentale apropiate tranzacţiei.

Ce condiţii a impus Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziţia propusă a Telekom Romania Communications („TKR”) de către Orange SA („Orange”).

Aprobarea este condiţionată de cesionarea participaţiei minoritare de 30 % a TKR în Telekom Romania Mobile Communications („TRMC”), care este un concurent direct al Orange.

Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive.”

Orange, prin intermediul filialelor sale din România, precum şi TKR furnizează servicii de telecomunicaţii în România la nivelul atât al comerţului cu amănuntul, cât şi al celui cu ridicata. Principalele activităţi ale Orange sunt legate de telecomunicaţiile mobile, în timp ce TKR îşi desfăşoară activitatea în principal în domeniul telecomunicaţiilor fixe şi al televiziunii. TKR este controlată indirect de Deutsche Telekom („DT”) şi deţine o participaţie minoritară de 30 % în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenţi în România.

Ancheta Comisiei

Ca urmare a anchetei desfăşurate, Comisia a constatat că tranzacţia, astfel cum a fost notificată iniţial, ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30 % a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă.

Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi i-ar fi permis să blocheze investiţiile importante ale TRMC sau achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potenţialele probleme de concurenţă pe alte pieţe, cum ar fi piaţa furnizării de servicii convergente fixe şi mobile („FMC”), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste pieţe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente. În special în ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Măsurile corective propuse

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurenţă identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziţie de către Orange a participaţiei minoritare în proporţie de 30 % în TRMC, Orange s-a oferit:

• să cesioneze participaţia minoritară de 30 % deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT;

• să nu implementeze tranzacţia înainte ca TKR şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite