Ce se află în spatele site-ului minune al ministrului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ au arătat că site-ul deţinut de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care i-a adus acestuia 66.000 de lei pe lună din închiriere, este o platformă minimalistă de agregat ştiri, iar costul de realizare, în cea mai exclusivistă variantă, ar fi cel mult „chiria“ pe două luni.

Site-ul pe care ministrul Energiei susţine că l-a oferit spre închiriere cu 176.000 de euro este un agregator de ştiri, dezvoltat în una-două zile, la un cost infim, şi, chiar dacă acesta s-ar fi bazat pe inteligenţă artificială, cum susţine Victor Grigorescu, nu ar costa mai mult de 30.000 de euro, susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul“. 

După ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că a început o anchetă asupra declaraţiilor de avere depuse de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, acesta din urmă a decis să dezvăluie care este bunul imobil care i-a adus din chirie nu mai puţin de 800.000 de lei în 2014 şi în trei luni din 2015: site-ul monitoreu.com. Informaţiile au creat şi mai multă vâlvă. Cum „să scoţi“ 800.000 de lei dintr-un site?  

Portalul monitoreu.com este nefuncţional în acest moment, iar o captură din 2014 a unei pagini arată că platforma cu pricina nu era decât un agregator de ştiri despre Uniunea Europeană. 

„Adevărul“ a solicitat opinia unor specialişti în domeniul tehnologiei pentru a ne explica cât de greu se poate realiza un astfel de site, cât de complex este şi, de asemenea, ce câştig poate aduce celui care îl deţine. Concluzia este unanimă: monitoreu.com este un agregator de ştiri minimalist. 

Cât de mult poate costa un site 

Agregatorul de ştiri este o invenţie mai veche pe internet şi presupune adunarea într-un singur loc a mai multor site-uri. Pune la dispoziţie un set de filtre şi fiecare utilizator citeşte ce doreşte. Site-ul monitoreu.com, care prezenta ştiri de interes pentru un cetăţean din Uniunea Europeană, era un agregator minimalist de ştiri, cu două coloane în care erau distribuite mai multe surse. Ultima arhivă disponibilă pentru acesta, fiind închis între timp, nu arată vreun mecanism complicat de funcţionare şi afişare a subiectelor. 

Această primă impresie este întărită de analiza realizată de Florin Cumpănaşu şi publicată pe site-ul aju.ro. El identifică, la nivelul codului de funcţionare a site-ului monitoreu.com, o problemă într-una dintre liniile scrise de programator. Cu o căutare pe internet, a descoperit că este, de fapt, o instrucţiune luată de pe site-ul GitHub. Acolo, programatori din întreaga lume încarcă diverse coduri scrise de ei şi sunt disponibile pentru oricine vrea să le folosească. Concluzia acestei analize este că site-ul pe care Victor Grigorescu l-ar fi închiriat putea fi dezvoltat în una-două zile cu un buget de câteva zeci de euro.

Potrivit datelor urlrom.com, citate de HotNews.ro, site-ul monitoreu.com se afla pe locul 50.763 în România, cu 14 vizite zilnice, având o valoare estimată de 296 de lei la nivelul anului 2015.

Ministrul Energiei susţine însă că monitoreu.com este mai mult decât un simplu site. „Putem numi proiectul meu site sau platformă online, pentru că el respectă definiţia acestora. El este, însă, mai mult o aplicaţie software pentru că răspundea unor nevoi specifice ale celui care interacţiona cu ea. Era un instrument de filtrare a informatiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante în vederea unei mai bune înţelegeri a politicilor comerciale europene. Nu era pentru publicul larg şi, în consecinţă, nu era destinată vânzării de publicitate bazată pe trafic online “, a explicat Grigorescu, pe Facebook, la sfârşitul săptămânii trecute.

„Adevărul“ a întrebat însă un specialist ce costuri ar presupune crearea unui site bazat pe inteligenţă artificială care poate oferi rezultate bazate pe mai mulţi parametri. Acesta nu doreşte să îşi dea numele, dar a explicat că un produs software bazat pe algoritmi capabili „să înveţe“ comportamentul utilizatorilor şi preferinţele lor ar costa aproximativ 30.000 de euro. Dacă ar fi realizat pentru limba română, preţul ar putea fi dublu (traducerea costă mult). Nu este însă cazul, deoarece monitoreu.com era în engleză. În funcţie de interfaţa cu utilizatorul şi fluxurile de ştiri disponibile, preţul poate ajunge la maximum 60.000 de euro.

Ce presupune un agregator de ştiri bazat pe inteligenţă artificială? Ei bine, ar putea genera automat fluxuri de ştiri pe baza a ceea ce ştie despre utilizator din istoricul lui pe web şi luând în calcul ce subiecte preferă în fiecare zi. Acest algoritm ar fi, de asemenea, capabil să „înveţe“ şi să se adapteze automat în fiecare zi, cu fiecare accesare. Per total, un site cu ştiri la cel mai înalt standard, ar costa maximum 270.000 de lei (60.000 de euro) şi ar putea fi utilizat fără nevoia de actualizare majoră cel puţin un an. Astfel, fie site-ul creat, implementat şi închiriat de Victor Grigorescu avea un algoritm ultrasofisticat, care merita o chirie pe măsură, fie este vorba de altceva, iar atunci analizele pe software nu mai sunt utile.

Paradisul fiscal din Turks & Caicos

În data de 16 decembrie 2015, cu ocazia depunerii declaraţiei de avere la preluarea mandatului de ministru al Energiei, Victor Grigorescu a scris că a încasat o sumă de 568.000, fără a specifica dacă sunt lei sau altă valută, din „cedarea folosinţei“, fără a specifica despre ce este vorba.

Ulterior, în data de 26 ianuarie 2016, Grigorescu a trecut în declaraţia de avere şi firma aflată în spatele tranzacţiei, respectiv Impact Sales Co din Marea Britanie. Potrivit declaraţiei, a încasat suma de 554.500 (nu se precizează dacă lei sau euro) din cedarea folosinţei unui bun mobil. Firma Impact Sales Co este însă localizată în insulele Turks & Caicos, un paradis fiscal. În 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declaraţie de avere, obligatorie pentru anul fiscal 2015.

În declaraţia din iunie, ministrul Energiei a menţionat că a cedat folosinţa unui bun mobil către o societate offshore, în perioada 15 ianuarie-15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei (52.780 de euro, adică 17.600 de euro pe lună). Ministrul nu a trecut nici de data aceasta declaraţia de avere despre ce bun mobil este vorba. Conform declaraţiilor de avere, Grigorescu a primit în total 792.000 de lei (176.000 de euro) din tranzacţia cu „bunul mobil“. Ulterior, ministrul declara că a încasat suma de 792.000 de lei din cedarea folosinţei acestei platforme. „Platforma a fost un start-up funcţional şi atractiv pentru care am primit mai multe oferte la momentul respectiv. Am acceptat o ofertă de a ceda folosinţa acestei platforme timp de un an contra sumei de 792.000 de lei, impozabili, care se regăseşte în declaraţia mea de avere, cu opţiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură“, arăta ulterior ministrul Energiei. 

Deşi banii pentru acest site au fost primiţi anterior numirii lui Victor Grigorescu în funcţia de ministru, afacerea intră în sfera interesului public: în 2014 şi 2015, cât a funcţionat site-ul, Grigorescu a fost consilier al ministrului Energiei şi apoi membru în Consiliul de Administraţie al Electrica. 

„Plaformă de analiză“

Problema a reapărut în atenţia opiniei publice după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat în luna septembrie că va verifica declaraţiile de avere ale lui Grigorescu. Săptămâna trecută, însă, scandalul a luat şi mai multă amploare. Prezent la un briefing de presă de după şedinţa Guvernului prin care autorităţile au creat mecanismul prin care să se rezolve blocajul RADET-ELCEN, ministrul a fost întrebat de către reporteri în privinţa veniturilor respective. Grigorescu a precizat atunci că este vorba de cedarea folosinţei unui site, respectiv monitoreu.com. 

Ulterior, în ziua imediat următoare, joi, ministrul Energiei a adus mai multă claritate asupra tranzacţiei, afirmând că platforma este dedicată analizei politicilor comerciale ale Uniunii Europene pe baza datelor libere disponibile. „Domeniul de internet pe care a fost funcţională platforma este monitoreu.com. Domeniul respectiv  fost înregistrat în anul 2012 şi se află în continuare în proprietatea mea“, a anunţat oficialul. Grigorescu susţine că platforma a fost un proiect care a rezultat din experienţa sa îndelungată la Bruxelles şi din cunoaşterea politicilor economice de la nivelul Uniunii Europene De asemenea, ministrul a precizat că tranzacţia a fost impozitată în România, însă aceasta este „privată“ şi supusă regulilor privind confidenţialitatea. 

site grigorescu

Conexiune cu SOCAR?

„România Liberă“ a scris de curând că firma Impact Sales Co din Turks & Caicos ar avea legături cu grupul petrolier SOCAR, deţinut de către autorităţile din Azerbaidjan. SOCAR deţine în România o reţea de circa 30 de benzinării. De asemenea, grupul doreşte să exporte gaze naturale în România, semnând în acest sens un memorandum de colaborare cu Transgaz. Aceasta din urmă este controlată de către Ministerul Economiei, nu cel al Energiei. 

Vineri, Grigorescu a avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş pe marginea acestui scandal. Potrivit News.ro, o eventuală demisie a acestuia va fi luată în calcul în funcţie de rezultatul investigaţiei ANI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite