Ce efecte ar trebui să aibă creşterea salariului minim brut
0Guvernul a aprobat joi creşterea salariului minim brut de la 3.300 lei, la 3.700 de lei, măsură care ar trebui să aibă efecte benefice asupra angajaţilor.
Ordonanța de urgență prevede majorarea salariului minim brut la 3.700 lei și creșterea sumei netaxate din salariul minim de la 200 la 300 lei. Salariile minime în agricultură și construcții vor rămâne la 3.436 lei și respectiv 4.582 lei.
Aproximativ 760.000 de salariați beneficiază în prezent de salariul minim, iar majorarea la 3.700 lei va afecta 1.871.266 de salariați.
Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, bazată pe rata anuală a inflației, PIB, populația ocupată și câștigul salarial mediu brut.
"Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime", a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanță, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.).
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.871.266 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).
„Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă”, se arată în documentul citat.
Dincolo de așteptările guvernanților, mai mult sau mai puțin realiste, analistul economic Mircea Coșea a explicat pentru „Adevărul”
Fiind o decizie adoptată în context electoral, fără nici o analiză sau pregătire, analiștii se așteaptă ca ea să atragă după sine o serie de consecințe și efecte negative, după cum a explicat profesorul Mircea Coșea - de la scumpiri, la inflație, faliment, șomaj, pierderea competitivității economiei românești, pe plan extern, scăderea interesului investitorilor străini. Toate acestea vor impacta puternic bugetul, în ciuda speranțelor guvernanților, care se așteaptă ca măsura să aducă venituri frumușele la buget.