Ce avans minim cer băncile pentru creditul ipotecar, în pandemie
0Avansul perceput de bănci la creditele ipotecare a fluctuat din cauza pandemiei, chiar ING Bank anunţând iniţial că a crescut cota la 35% din valoare, pentru ca ulterior să revină asupra deciziei, reducând-o la 25%.
„După cum am precizat la actualizarea iniţială de pe ing.ro, condiţiile pentru creditele imobiliare şi de nevoi personale sunt reevaluate regulat. Astfel, în urma trecerii de la stare de urgenţă la stare de alertă şi a relaxării restricţiilor de mobilitate, actualizăm avansul necesar pentru credite imobiliare de la 35% la 25%. În continuare, vom evalua conditţile de creditare pentru a păstra o politică de creditare responsabilă”, au declarat reprezentanţii băncii.
ING Bank majorase în data de 12 mai avansul perceput clienţilor pentru credite, de la 15%, la 35%, revenind vineri, 22 mai, asupra deciziei luate, prin micşorarea procentului la 25%.
Avans de 15% - 35% din valoarea imobilului
Astfel, la data de 21 mai, avansul minim la credite ipotecare perceput de bănci era de 15% din valoarea imobilului la majoritatea băncilor, 20% la First Bank, 35% la ING şi, pentru proprietăţi din alte localităţi din ţară, BCR şi Raiffeisen Bank, arată calculele efectuate de specialiştii Finzoom.
„Dobânzile la credite sunt în scădere în această perioadă, însă s-ar putea sa vedem din nou o înăsprire a condiţiilor de creditare şi de eligibilitate şi o creştere de avans solicitat la credite ipotecare, din cauza faptului că băncile se aşteaptă la o scădere a valorii imobilelor aduse în garanţie. În plus, cheltuielile băncilor cu provizioanele vor creşte, din cauza instabilităţii legislative (noua lege a dării în plată, la care se adaugă alte câteva proiecte aflate în Parlament) şi o aşteptată creştere a numărului restanţierilor (debitori afectaţi de coronacriză)”, consideră specialiştii Finzoom.
FinZoom.ro: Avansul la creditele ipotecare în lei solicitate de bănci – mai 2020