CE a aprobat ajutoare de 37,6 milioane euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

0
Publicat:

Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane euro (187 milioane lei) notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

foto bancnote de 50 și 100 de lei
CE a aprobat ajutoare de 37,6 milioane euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. 

Recent, și MADR a alocat o sumă de 4 milioane de euro în formă de ajutoare pentru producătorii de usturoi. 

Suma de 4 milioane de euro se va acorda cultivatorilor de usturoi în contextul  crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect postat în transparenţă decizională pe site-ul instituţiei.

Suma totală alocată pentru aceste ajutor de stat este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha. 

Beneficiarii, respectiv întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, trebuie să depună cererile şi documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite