Cât de rău va fi 2025: principalele riscuri în contextul războiului comercial SUA-China
0Războiul comercial dintre SUA şi China ar putea avea un impact dăunător asupra economiei Europei, a afirmat Piero Cipollone, membru în board-ul Băncii Centrale Europene (BCE).
![Doi pumni vopștiți în culorile SUA și Chinei care se izbesc deasupra Europei](https://cdn.adh.reperio.news/image-2/220be018-4273-43d3-8141-cc139e6b736c/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Între timp, Europa se confruntă cu o nouă provocare legată de aliatul său american, care se adaugă problemelor sale existente și marjelor bugetare deja limitate.
În acest context și în conformitate cu scenariul de bază Coface, conform căruia activitatea globală se stabilizează pentru moment, au fost revizuite șapte evaluări de țară (4 îmbunătățiri și 3 retrogradări) și 20 de evaluări sectoriale (8 îmbunătățiri și 12 retrogradări).
Divergența transatlantică confirmată
Anul 2025 ar trebui să confirme divergența dintre economia SUA și cea a zonei euro. Creșterea economică din SUA ar trebui să fie solidă, datorită rezistenței cheltuielilor gospodăriilor americane, care sunt stimulate de o piață a muncii solidă și de efectele de bogăție ale creșterii prețurilor proprietăților și acțiunilor. Dereglementarea și reducerile fiscale promise de președintele Trump vor stimula investițiile.
În schimb, ne așteptăm ca în Europa creșterea să fie limitată și să fie afectată de provocările din industrie și construcții. În ciuda scăderii inflației, cheltuielile de consum ar urma să scadă pe fondul lipsei de încredere a gospodăriilor, a incertitudinii politice din mai multe țări, inclusiv Franța și Germania. Creșterea va rămâne slabă în aceste două țări, precum și în Italia, și va încetini semnificativ în Spania.
Industria auto europeană rămâne fără benzină
Industria auto europeană a cunoscut o încetinire severă în 2024. Cererea de autoturisme a stagnat, în timp ce indicatorii de producție sugerează că activitatea de producție își pierde avântul în majoritatea țărilor din regiune. Înmatriculările noi au înregistrat o creștere slabă de +0,8% în 2024 și chiar un declin de 3% în a doua jumătate a anului. Nici anul 2025 nu este de bun augur pentru industria auto europeană care va fi probabil prinsă între concurența sporită din partea Chinei și incertitudinea pieței americane, cu amenințarea barierelor vamale.
Alegerea lui Donald Trump remodelează jocul pentru multe țări emergente
Economiile emergente se confruntă cu o nouă situație deosebit de nefavorabilă sub forma unei aprecieri rapide a dolarului și a unor ieșiri masive de capital în mai multe țări. Alegerea lui Donald Trump a remodelat perspectivele monetare și financiare globale, exacerbând vulnerabilitățile celor mai fragile economii. Aceste țări, în special cele mai îndatorate față de dolar, riscă să-și vadă condițiile economice deteriorate rapid ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și/sau a deprecierii monedei. Deprecierea foarte puternică a realului brazilian la sfârșitul anului 2024 - realul a pierdut 10% între sfârșitul lunii noiembrie și 25 decembrie, chiar dacă banca centrală braziliană a majorat ratele dobânzilor la momentul respectiv - este un exemplu al turbulențelor care pot afecta o țară cu dezechilibre externe și/sau fiscale mari.
China nu este nici ea imună. În absența unor noi stimulente majore, creșterea ar urma să încetinească semnificativ după nivelul de 5% înregistrat oficial anul trecut (4,3% conform previziunilor Coface pentru acest an). Tarifele americane rămân principalul risc pentru țară. Deși amploarea și calendarul acestora sunt incerte, impactul lor va fi cu siguranță (foarte) negativ.
Creștere globală stabilă, dar încă limitată
În ciuda unui context din ce în ce mai incert, Coface prognozează o ușoară îmbunătățire a creșterii economice mondiale pentru 2025 la 2,7% (față de 2,6% în estimarea inițială). Revizuirea ascendentă se datorează în principal rezistenței neașteptate a economiei SUA, care compensează slăbiciunea persistentă a zonei euro.
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-5/574fb285-a0a6-42b9-ac97-8afd5830fc4f/index.png?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D635%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Și BCE se așteaptă ca războiul comercial SUA-China să afecteze Europa
Războiul comercial dintre SUA şi China ar putea avea un impact dăunător asupra economiei Europei, a afirmat Piero Cipollone, membru în board-ul Băncii Centrale Europene (BCE).
Dobânzile de referinţă practicate de Banca Centrală Europeană mai pot fi reduse, pe măsură ce inflaţia încetineşte, a spus el, avertizând însă că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea avea un impact dăunător asupra zonei euro.
BCE a redus costul creditului în cinci reprize, începând din luna iunie 2024, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică anemică le-au depăşit pe cele referitoare la inflaţia persistentă, şi investitorii se aşteaptă la cel puţin trei noi reduceri în acest an.
„Suntem cu toţii de acord că este în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos", a declarat Piero Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
Însă preţurile mari la energie şi tensiunile comerciale mondiale trag BCE în diferite direcţii şi nu are sens ca BCE să se angajeze că va urma o anumită direcţie pentru moment, inclusiv pentru o mult aşteptată decizie de reducere a dobânzilor în luna martie, a adăugat Cipollone.
Cea mai mare incertitudine este legată de politica comercială americană şi asta ar putea lovi puternic Europa, chiar şi înainte de impunerea unor bariere comerciale directe asupra blocului comunitar, susţine Cipollone.
„Ce mă îngrijorează pe mine este dacă preşedintele Trump demarează un război comercial total cu China. Aceasta este o ameninţare mai serioasă pentru că China controlează 35% din capacitatea manufacturieră a lumii", a subliniat Cipollone, cel mai nou membru în board-ul BCE.
Zilele trecute, SUA au impus tarife de 10% la toate importurile din China, ceea ce a declanşat măsuri de represalii din partea Beijingului.
Reducerea accesului pe piaţa americană ar putea forţa China să găsească alte pieţe şi deci ar putea să îşi arunce produsele ieftine în Europa, ceea ce ar afecta creşterea economică şi preţurile, a apreciat Cipollone.
Scenariile elaborate de Peterson Institute for International Economics, un centru de reflexie cu sediul la Washington, arată că deşi impunerea de tarife ar afecta creşterea economiei americane, SUA ar suferi mult mai puţin decât oricare din ţintele sale.
Cu toate acestea, Cipollone a relativizat impactul unor tarife potenţiale care să vizeze Europa. Potrivit acestuia, firmele ar putea absorbi o parte din costurile mai mari prin sacrificarea marjelor de profit în timp ce o depreciere inevitabilă a monedei euro în raport cu dolarul american ar ajuta de asemenea blocul comunitar să absoarbă şocul tarifelor.
Cipollone a subliniat că piaţa muncii rezistă bine, consumul este posibil să se relanseze, lucrările de construcţii sunt puternice, reducerile de dobândă se transmit de-a lungul economiei şi chiar şi industria, care în ultimii doi ani a fost în recesiune, dă semne de revenire. „Nu mă aştept deloc la o recesiune", a spus Cipollone.