Cât de mult plătesc românii chirie și utilități față de alte state europene

0
Publicat:

Milioane de angajați din majoritatea statelor membre văd că o mare parte din salariile lor este cheltuită pe chirie și utilități, rămânând cu o mică parte din venituri pentru traiul de zi cu zi.

Cineva arată cheia casei într-o cameră plină de cutii care trebuie descărcate de noul chiriaș
Milioane de angajați din Europa văd cum o bună parte din salariu se duce pe chirii și utilități

Ponderea venitului din salariul minim cheltuită pentru chirie variază în Europa, de la 35% în Franța la 56% în Țările de Jos. 

Această proporție variază semnificativ între țările europene și, mai important, în funcție de nivelul veniturilor din fiecare țară. În special, salariații cu salariu minim sunt puternic afectați, deoarece își alocă o parte mai mare din venituri „chiriei, apei, electricității și gazelor”.

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) raportează că, în 14 state membre UE, chiria pentru o proprietate cu maximum două dormitoare reprezintă cel puțin 35% din venitul lucrătorilor din salariul minim legal. În 2024, în medie, acești lucrători cheltuiesc 45% din veniturile lor doar pentru locuințe, ilustrând povara financiară grea pe care o suportă angajații cu salarii mici din aceste țări.

Milioane de muncitori din majoritatea statelor membre văd că o mare parte din salariile lor își părăsesc conturile bancare de îndată ce intră pur și simplu pentru a menține un acoperiș deasupra capetelor lor”, a spus secretarul general al CES, Esther Lynch, potrivit Euronews

Statistica a luat în calcul chiria pentru o locuință cu două dormitoare în diferite țări europene, raportat la salariul minim lunar. 

Salariul minim variază foarte mult, de la 477 euro la 2.571 euro

Dintre cele 14 țări incluse în cercetare, salariile minime legale au variat de la 477 de euro în Bulgaria la 2.571 de euro în Luxemburg. Doar șase dintre aceste țări au un salariu minim peste 1.000 de euro, trei depășesc 2.000 de euro: Luxemburg, Irlanda și Țările de Jos.

image

Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim legal național.

Chiria medie în 14 țări este de 600 euro

Chiria pentru o proprietate cu maximum două dormitoare a variat de la 215 euro în Bulgaria la 1.340 euro în Luxemburg, în timp ce media pentru 14 țări este de 599 euro.

În șapte țări, chiria medie a fost sub 400 euro, inclusiv Bulgaria (215 EUR), România (277 euro), Croația (311 euro), Grecia (344 euro), Slovacia (371 euro), Estonia (387 euro) și Portugalia (391 euro). La nivelul superior, chiria medie a depășit 1.000 de euro în Luxemburg, Irlanda și Țările de Jos, în timp ce a fost de 618 de euro în Franța și de 578 de euro în Spania.

Calculele chiriei se bazează pe datele Eurostat din 2022, ajustate pentru inflație.

O bună parte din salariul minim cheltuită pe chirie

Partea din venitul salarial minim cheltuită pentru chirie oferă informații valoroase despre povara financiară pe care o închiriază pe cei cu salarii mici. Dintre cele 14 țări, această proporție a variat de la 35% în Franța la 56% în Țările de Jos. În medie, salariații cu salariul minim din aceste țări cheltuiesc 45% sau 46% din venit pe chirie, în funcție de metoda de calcul utilizată.

image

Pe lângă Țările de Jos, unde proporția ajunge la 56%, chiria consumă peste 50% din venitul salarial minim atât în ​​Irlanda (55%), cât și în Luxemburg (52%).

Franța are cea mai mică proporție, de 35%, ceea ce înseamnă că chiria reprezintă aproximativ o treime din venitul lucrătorilor cu salariul minim. Croația (37%) și Grecia (38%) urmează îndeaproape în urma Franței în ceea ce privește raportul dintre chirie și venit mai mic pentru salariații cu salariul minim.

În Bulgaria, unde atât salariul minim, cât și chiria sunt cele mai mici, lucrătorii cheltuiesc încă 45% din venitul lor pe chirie. În Spania, această proporție este la fel de mare, de 44%.

Costul chiriei se bazează pe mediile naționale; cu toate acestea, situația poate fi și mai dificilă în orașe și zonele capitale, unde sunt concentrate cele mai multe locuri de muncă.

Deși plătesc chirii mari cu salarii mici, cazarea lor este adesea total inadecvată, expunându-i pe ei și familiile lor la condiții de sănătate”, a spus Esther Lynch.

Alții sunt forțați să doarmă pe canapea în apartamentele prietenilor lor, să continue să locuiască cu părinții lor atunci când este posibil și chiar să doarmă în mașini”, a adăugat ea.

Cât cheltuiesc țările europene pentru locuințe și facturi

De asemenea, raportul a analizat și date suplimentare de la Eurostat care depășesc numai salariul minim și chiria. Acest set de date reflectă procentul din cheltuielile totale ale gospodăriilor alocate pentru locuințe, apă, energie electrică, gaze și alți combustibili, care variază semnificativ în Europa.

În 2022, Slovacia a ocupat fruntea listei, cu peste 30% din cheltuielile gospodăriei alocate pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili. Finlanda și Danemarca au urmat îndeaproape, gospodăriile cheltuind 29,6% și, respectiv, 29,1% pentru locuințe și utilități.

image

În schimb, Malta (13,9%) și Croația (14,9%) alocă o parte mult mai mică din cheltuieli pentru locuințe și utilități.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite