Cât costă carnea de miel în 2025. Speculanții dublează prețul. Unde ajunge și la 184 lei/kg
0Pe măsură ce se apropie Paștele, prețul cărnii de miel se vinde și mai scump, în unele zone chiar la preț de speculă, potrivit anunțurilor făcute de fermieri și comercianți, consultate de „Adevărul”.

Paștele se apropie cu pași repezi, iar anul acesta fermierii nu vor mai avea posibilitatea de a vinde mieii în două etape ca în anii trecuți, una de Paștele catolic și alta de Paștele ortodox. Așa că se așteaptă să vândă mult, fără să mai lase din preț.
Prețurile sunt asemănătoare cu cele din anul trecut. Mieii în viu se vând cu 20 – 25 lei/kg, tăiat ajungând și la 40, chiar 45 lei/kg.
„Preluăm comenzi pentru Sărbătorile Pascale
Preț miel în viu -25 lei /kg
Carcasă-45 lei /kg”, scrie un fermier din județul Timiș.
„Dragi prieteni,
Se apropie Paștele și, ca în fiecare an, avem miei de la ferma noastră,crescuți natural, lângă mamele lor, cu multă grijă și dragoste. Mieii au o greutate de la 15 kg la 32 kg, la alegere.
Preț:
Miel tăiat – 40 lei/kg
Miei în viu – 20 lei/kg
Avem disponibilă și pastramă de berbecuț - 55 lei/ kg.
Dacă vreți să aveți pe masă gustul tradițional de altădată, noi suntem aici. Rezervați din timp — mieii sunt limitați și se dau repede!”, anunță un alt fermier din județul Argeș.
În Iași prețurile sunt ușor mai mici, ajungând la 38 lei/kg: „Preluăm comenzi pentru cei care doresc carne de miel, pentru perioada Pascală avem la vânzare: Carcasa miel - preț 38 lei /kg”
În Călărași, mieii sunt deja mari, dar un miel întreg nu costă mai mult de 960 de lei: „Vând miei cu greutate de la 25 - 40 kg. Preț în viu de 24 lei. Preț în carcasă de 40 lei”
Mieii vânduți în județul Ilfov costă 25 lei/kg în viu și 45 lei/kg carcasa, dar sunt și prețuri mai mici în Călugăreni, după cum anunță un mic fermier: „Vând miei și iezi pentru sărbătorile pascale, preț 38lei/ kg carcasă de miel și 35/ kg carcasă de ied”.
Ceva mai mici sunt prețurile din Giurgiu, un miel de 25-30 kg fiind vândut cu 25 de lei în viu și 37 lei/kg dacă este sacrificat.
Carnea de miel a devenit un lux pentru mulți vâlceni. Kilogramul se vinde cu 55 de lei, un preț care îi face pe cumpărători să se gândească de două ori înainte să cumpere.
Un preț similar este afișat și în Constanța, kilogramul fiind vândut cu 54,99 lei.
100 lei/kg cu tot cu transport pe site-urile de specialitate
Regula că „online e mai ieftin” nu se aplică în cazul mieilor. Pe site-urile de specialitate prețurile ajung mai mult decât duble, un kilogram de miel fiind vândut chiar și cu 80 de lei, deși prețul afișat este de 64 de lei
Și în București prețurile variază considerabil. În măcelării un kilogram de miel costă între 49 de lei/kg și 64 de lei/kg.
Pe site-urile de specialitate, un miel întreg, fără organe, de circa 12 kg, se vinde cu 768 de lei, adică un preț de 64 lei/kg.

Un sfert de miel, parte din față, poate fi cumpărat cu 190 de lei, partea din spate cu 160 lei, în timp ce o jumătate, fără cap și organe se vinde pe același site cu 340 de lei.
„Produsele proaspete de miel și ied vor fi livrate joi și vineri, 10-11 aprilie și 17-18 aprilie”, se precizează pe site. După ce fac comanda, clienții vor afla că un sfert de miel cu pulpa din spate cântărește cu tot cu ambalaj 2,2 kilograme și că pachetul de va fi livrat prin curier, la temperatură controlată, la un tarif de 40 de lei, se arată pe site-ul Obor21.
Un simplu calcul arată că, de fapt, prețul pe kilogram - socotind că în pachetul ambalat de 2,2 kg există 2 kilograme de carne de miel - este de 80 de lei și 100 lei/kg cu tot cu transport.

Prețuri piperate sunt și pe alte site-uri specializate în vânzarea produselor alimentare online. Pe Sezamo se găsesc doar organe de miel, vândute la prețul de 36 de lei/kg.

Pe Freshful sunt scoase la vânzare casolete de 400 grame cu cotlet de miel la preț de 71 lei (178 lei/kg) sau carne de miel pentru gulaș la prețul de 145 lei/kg.

ANSVSA face verificări și în Sâmbăta Mare
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a început controalele specifice în toată ţara, înaintea Paştelui, pentru a preveni riscurile de toxiinfecţii alimentare şi a asigura siguranţa alimentelor destinate consumatorilor. Aceste verificări vor fi făcute de medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).
Aceste controale au ca scop verificarea respectării normelor de siguranţă alimentară în pieţe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unităţi de tranşare, procesare şi depozitare a alimentelor, precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.).
De asemenea, vizează monitorizarea circulaţiei şi sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală şi siguranţă alimentară, precum şi controlul transportului şi comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, peşte etc).
Controalele se vor desfăşura între 19 martie -19 aprilie 2025.
În această perioadă, la sediile DSVSA şi CSVSAO va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, iar consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranţa alimentelor, la numerele de telefon afişate la sediile acestor instituţii şi pe site-urile oficiale ale DSVSA judeţene.
Potrivit ANSVSA, mieii vor putea fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, cu respectarea normelor de igienă şi bunăstare animală.
Transportul mieilor, verificat de inspectorii DSVSA şi Poliţie
Funcţionarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 – 17:00. În zonele afectate de restricţii sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul şi sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
De asemenea, carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar şi marcată corespunzător. Carnea obţinută în spaţiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu şi altor unităţi alimentare.
Transportul şi depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena şi temperatura adecvată, iar carnea obţinută în centrele temporare trebuie marcată cu ştampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conţinând indicativul judeţului şi un cod numeric atribuit de DSVSA.
ANSVSA avertizează că în cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitar-veterinare, cei care nu respectă toate aceste măsuri vor fi sancţionaţi inclusiv cu suspendarea activităţii unităţii, pe lângă sancţiuni şi confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.