Carmen Neagu, Transelectrica: Producătorii de energie trebuie să fie mai flexibili. Capacităţile de interconexiune ale României au fost folosite sub 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei
Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei

Deşi autorităţile dau exportul de energie electrică drept soluţie pentru producătorii interni afectaţi de producţia subvenţionată din sectorul regenerabil, datele Transelectrica arată că gradul de folosire a capacităţii de interconectare a fost sub 50% anul trecut.

Astfel, anul trecut ţara noastră a înregistrat o producţie de 54,5 TWh de energie, exporturile s-au ridicat la 4,7 TWh, iar importurile la 2,7 TWh de energie electrică. 

„În 2013, mai puţin de 50% din capacitatea de interconexiune a fost folosită. Asta spune ceva de pregătirea generatorilor şi a pieţelor. Producătorii trebuie să fie mai flexibili“, a declarat Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la forumul „România 2035: Securitate şi Politici Energetice“, realizat de către „Adevărul“, în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene. 

În primul trimestru al acestui an, România a exportat 1,7 TWh, în creştere cu 47%, şi a importat 0,5 TWh, în scădere cu 53% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.

Neagu avertizează că, odată cu mărirea capacităţii de interconectare ţara noastră ar putea deveni şi o destinaţie, nu doar un exportator. „Îmi pare rău, dar electronii nu circulă doar într-o singură direcţie“, a spus ea.

România trebuie să îşi cupleze în toamnă piaţa energetică cu cele din Cehia, Slovacia şi Ungaria, acest lucru urmând să fie făcut în data de 11 noiembrie. 

Distribuitorii au conectat parcurile solare

Carmen Neagu a mai spus că Transelectrica a dat doar 45% din avizele de racordare la reţea pentru proiectele din domeniul regenerabil, restul fiind acordate de către operatorii de sistem de joasă tensiune, adică de distribuitori. Principalii distribuitori din România sunt Electrica, Enel, E.ON şi CEZ. „Cu excepţia a câteva parcuri fotovoltaice, toată capacitatea instalată în energie fotovoltaică este aşa“, a mai completat ea.

La 1 ianuarie 2014, România avea 3.563 MW  instalaţi în capacităţi regenerabile: 2.607 MW în ferme eoliene, 860 MW în sectorul fotovoltaic şi 96 MW în biomasă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite