Răzvan Nicolescu: Lucrăm deja la partea a doua a proiectului de interconectare a sistemului de gaze cu Republica Moldova. Gazele naturale vor ajunge la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazoductul Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul românesc iar pe partea moldoveană acesta va fi gata în curând, urmând că în jurul datei de 25-27 august să aibe loc primele schimburi de gaze naturale, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la forumul "România 2035: Securitate şi Politici Energetice", organizat de ziarul Adevărul.

"Aseară m-am întors din dintr-o călătorie la Iaşi şi la Ungheni, unde am verificat stadiul lucrărilor de interconectare. Am constatat că informaţiile s-au confirmat şi proiectul este complet finalizat pe partea românească şi sunt extrem de optimist că în jurul datei de 15 august va fi gata şi pe partea moldoveană. După câteva zile de proba, în jurul datei de 25-27 august se vor putea face primele schimburi de gaze. Acest lucru ne duce relaţia cu Republica Moldova într-o nouă etapă, dincolo de schimburile culturale şi podul de flori, adică de a da o şansă locuitorilor Republicii Moldova de a avea şansă unei surse alternative", a spus ministrul.

El a mai afirmat că partea moldoveană a a înfiinţat deja societatea care va opera conducta pe partea lor, fiind denumită simbolic "VestMoldTransgaz", a mai afirmat Nicolescu. Capacitatea iniţială va fi de 14.000 de metri cubi pe oră.

"Deja ne gândim la faza a două a proiectului, când gazul natural va fi transportat de la Ungheni la Chişinău, plus întărirea şi creşterea de presiune pe sistemul românesc de gaze", a mai spus ministrul.

Oficialul a mai precizat că a reuşit suplimentarea fondurilor structurale care vor fi accesate de către Transgaz în viitorul Acord de Parteneriat, pentru perioada 2014-2020. El a conchis că la final, România va putea exportă anual 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite