Care sunt semnele unei crize financiare şi cât de aproape suntem de ea. Ce nu am învăţat din crizele care au trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Criza financiară este o perioadă în care nivelul de trai se înrăutăţeşte, scade consumul, scade cererea de produse şi servicii şi atunci scade producţia, creşte şomajul, scad veniturile, explică Irina Chiţu, de la FinZoom.ro, în primul episod din podcastul #DrumulBanilor.

Chiar dacă nu avem aceeaşi parametri la toate crizele, ele ţin cumva de ciclurile economice, care urmează acelaşi model. Avem o perioadă de creştere, urmată de o perioadă de scădere, lucru care se repetă cam o dată la 10 ani sau, cele mai grave, cam o dată la 40 ani, arată Finzoom într-o amplă analiză numită „Ce nu am învăţat din crizele financiare care au trecut”, , analiză detaliată audio în episodul cu acelaşi nume, din Podcastul Drumul Banilor.

   

Care sunt semnele unei crize financiare

În general sunt dezechilibrele economice care declanşează o criză (creşterea inflaţiei adică creşterea generalizată a preţurilor), sau supraîndatorarea. Sau poate fi un eveniment extern care declanşează o criză – de exemplu: virusul de acum, sau criza petrolului din 1973.

Un dezechilibru economic poate fi generat de creşterea nejustificată a preţurilor într-un anumit domeniu, care creează o bulă speculativă – cum a fost piaţa imobiliară în SUA, de unde a plecat criza din 2007-2008. Imobilele erau supraevaluate, adică preţul lor nu mai avea legătura cu valoarea. Iar cei care investeau şi făceau parte din această bulă speculativă nu au realizat acest lucru decât abia după ce aceasta s-a spart şi au scăzut brusc preţurile.

Învaţă din greşeli şi fii cumpătat

Continuă sa iţi faci bugetul, să ţii cheltuielile sub control şi să le eficientizezi. Chiar dacă iţi permiţi, nu arunca cu bani. Compară tot timpul şi alege ce ţi se potriveşte. Diversifică sursele de venit, economiile şi investiţiile.

Ce să nu faci? Să uiţi problemele pe care le-ai avut şi să repeţi să faci aceleaşi greşeli care te-au costat.

Care au fost cele mai importante lecţii din ultima criză financiară

Acum 12 ani criza financiară a pornit din SUA. Populaţia cu venituri mici a avut acces uşor la  credite pentru locuinţe. Populaţia, firmele, administraţiile locale – toata lumea se împrumuta iraţional. Si, pe măsură ce băncile, societăţile financiare nu şi-au mai încasat ratele de la clienţi, au intrat in faliment. Băncile au fost afectate, dar si oamenii erau supra îndatoraţi, consumatorii nu erau protejaţi.

Acum avem o criză medicală. Problema principală a fost interdicţia de a ieşi din  casa, de a face lucrurile pe care le făceam de obicei, de a merge la serviciu, la scoală. Ne-a afectat în primul rând viaţa socială şi apoi cea financiară. Însă de data aceasta, băncile s-au descurcat foarte bine, au fost pregătite (cu bani in bancomate, au venit pro activ cu suspendări de rate, cu renegocieri de contracte), trecerea la digitalizare a fost rapida.

Dacă ne uităm la criza de acum, nu este încă una financiară.

„Şi cea de acum cred ca ne-a învăţat care este puterea comunităţilor locale şi ce mult contează să iţi ajuţi semenii. Fiind o criză în primul rând de sănătate, a contat mai puţin dacă eşti miliardar sau sărac, dacă eşti şef de stat sau şomer, care iţi este religia sau culoarea pielii. Oricare dintre noi se putea îmbolnăvi şi putea muri. De aceea eu cred ca ne-a învăţat că dacă toţi suntem uniţi şi luptăm pentru acelaşi scop, cu încredere, reuşim să trecem mai uşor peste perioadele grele”, scrie autorul articolului.

Dar poate deveni şi aceasta o criză financiară, prin accentuarea unor dezechilibre. S-a aruncat cu bani "din elicopter" cum se spune, pentru a trece de această criză de sănătate şi pentru a se relansa consumul. Deja inflaţia este în creştere – în SUA cea mai mare inflaţie din ultimii 13 ani, la noi deja în luna iunie a ajuns la aproape 4%. Inevitabil vor începe să crească dobânzile – fiindcă, dobânda este şi ea un preţ, este preţul banilor. Cresc dobânzile, cresc ratele la  credite, iar cei supra îndatoraţi (oameni, companii) nu-şi mai pot plăti ratele. Unele companii dau faliment, creşte şomajul sau se reduc salariile. Oamenii nu mai au venituri. Se intră in criză.

Când vine următoarea criză financiară

Nimeni nu poate să ştie. Următoarea criză financiară nu e despre dacă vine, ci e despre când. Iar dacă suntem pregătiţi, atât la nivel personal, cât şi la nivelul instituţiilor şi statelor, nu ne vor mai lua atât de mult prin surprindere şi vom reduce pierderile. Iar dacă suntem echilibraţi în tot ceea ce facem şi dacă gândim pe termen lung, nici crizele nu vor mai fi aşa puternice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite