Excepțiile de la obligativitatea folosirii RO e-Factura. De când se dau amenzi pentru nerespectarea termenului limită și care e valoarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul e-Factura reprezintă un sistem obligatoriu și digitalizat de emitere și comunicare al facturilor, care este legat la serverele ANAF. De la introducerea acestuia, comercianții sunt obligați să emită facturile mai întâi prin aceste servere, ca mai apoi să ajungă la clienți.

e factura foto captura video ministerul finantelor

Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, facturile făcute de mână, cele realizate în Excel sau cele întocmite până la data de 25 a lunii următoare, care cuprind datele din luna precedentă, nu vor mai fi valabile, potrivit modificărilor legislative și fiscale introduse odată cu începutul anului. Aceste modificări presupun faptul că toți comercianții au realizat pregătiri suplimentare la final de an, iar munca lor va trebui să fie mai disciplinată.

În plus, comercianții nu doar emit facturi prin acest sistem, ci și primesc de la furnizorii alături de care lucrează.

Un alt punct important este faptul că, în cazul în care un emitent comunică doar o factură fizică, fără a o raporta în sistemul ANAF e-Factura, documentul fiscal nu va mai fi valabil.

Care sunt excepțiile de la obligativitatea folosirii sistemului de facturare

Potrivit măsurilor legislative aflate acum în vigoare, fac excepție de la utilizarea sistemului digitalizat de facturare RO e-Factura exporturile dar și importurile, achizițiile intracomunitare și livrările intracomunitare de bunuri și prestările intracomunitare de servicii.

De asemenea, o altă excepție sunt și comercianții care emit facturi către clienții persoane fizice, însă această categorie de comercianți nu va rămâne permanent pe lista de excepții. Începând cu data de 1 iulie a anului curent, comercianții care emit facturi persoanelor fizice vor fi obligați și ei să emită facturile prin sistemul digitalizat Ro e-Factură.

Se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului limită

Conform legii, începând cu data de 1 aprilie 2024, când se va finaliza perioada de grație, nerespectarea regimului Ro e-Factura va atrage sancțiuni. Sumele amenzilor care vor fi aplicate comercianților sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. 

Pentru a evita aceasta sancțiunile, comercianții sunt sfătuiți să obțină semnătura electronică calificată a reprezentantului societății, proces care duce la cheltuieli de maximum 500 de lei, să asocieze semnătura cu societatea deținută la ANAF și apoi să aleagă un soft prin care să realizeze emiterea facturilor. Este important de notat că acest soft trebuie să asigure și conectarea la serverele ANAF prin SPV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite