Capacitate de procesare redusă pe Aeroportul Otopeni de la 1 martie

0
Publicat:

Compania Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunţat vineri că, începând din 1 martie, capacitatea de procesare pe Aeroportul Otopeni va fi redusă temporar, ca urmare a lucrărilor de relocare a unor ghișee de control de frontieră.

Control pe aeroport
Ghișee de control de frontieră de pe Aeroportul Otopeni se relochează pe fluxul non-Schengen

"În continuarea măsurilor luate pentru implementarea fluxurilor Schengen/non-Schengen la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, începând de vineri, 1 martie 2024, porţile de control automat la frontieră (ABC - automatic border control) vor fi relocate de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră de pe actualul flux de Plecări Internaţionale pe viitorul flux de Plecări non-Schengen. Astfel, temporar, capacitatea de procesare va fi redusă", se menţionează în comunicat.

CNAB și Poliția de Frontieră au informat că depun toate eforturile pentru a minimiza disconfortul pasagerilor în luna martie, când se finalizează reconfigurarea Schengen a terminalelor Aeroportului Henri Coandă.

În completarea informării, CNAB a comunicat că și pe fluxul de Sosiri Internaționale capacitatea de procesare va fi temporar redusă, ca urmare a lucrărilor de relocare a unor ghișee de control de frontieră către noul flux non-Schengen.

În ianuarie, CNAB informa că a luat din timp toate măsurile necesare pentru ca infrastructura să asigure o operare fără neconformităţi şi în colaborare cu instituţiile abilitate, în special cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, a pregătit procedurile specifice.

Datele oficiale relevă faptul că, din totalul traficului internaţional, două treimi dintre pasageri călătoresc către sau dinspre destinaţii aflate în spaţiul Schengen şi, odată cu intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie, aceşti pasageri nu vor mai trece pe la ghişeele de control de frontieră, acestea urmând a fi relocate.

"Fluxurile de pasageri sunt pregătite pentru operare, iar ghişeele de control destinate fluxurilor non-Schengen, atât pentru ieşirea din ţară, cât şi pentru intrare, sunt deja amplasate pe poziţii şi racordate la reţeaua informatică. Pregătirile s-au încheiat încă de la finalul anului 2022, şi numai decizia nefavorabilă a Consiliului JAI a făcut ca acestea să nu intre atunci în funcţiune. (...) o mare parte a infrastructurii de terminal de la aeroportul Henri Coandă (Aeroportul Otopeni - n. red.) - este vorba de cea dată în exploatare în anii 2011 şi 2012 - a fost proiectată pentru utilizare în sistem Schengen/non-Schengen şi, în perioada scursă de atunci, CNAB a trebuit să depună eforturi deosebite pentru a asigura procesarea unui trafic de pasageri care, în ultimii 11 ani, s-a dublat", se menţionează în comunicat.

Pe data de 31 decembrie 2023, ţările-membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat vetoul. Astfel, începând din luna martie a acestui an, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite