Când este oportun să vinzi sau să cumperi acțiuni. Investitorii, presați de decizii când piața se clatină
0În ultima perioadă, deși evaluările acțiunilor s-au stabilizat și apar semne de supravânzare, investitorii știu că trebuie să ia decizii cu prudență, pentru că există oportunități, dar riscurile rămân ridicate, spun analiștii.

Anunțurile lui Donald Trump au provocat un cutremur emoțional pe piețe - mai întâi, au declanșat scăderi masive, la limita unei corecții a pieței, iar apoi au oferit una dintre cele mai bune ședințe din istoria Wall Street.
Când ar putea investitorii să-și vândă acțiunile
În perioade de incertitudine, investitorii au tendința de a căuta surse de lichiditate, ceea ce poate duce chiar la o vânzare a activelor sigure, precum aurul. Pe de altă parte, recesiunile pot reprezenta și oportunități pentru mulți investitori.
„Cu alte cuvinte, decizia de a cumpăra sau vinde acțiuni aparține investitorului și trebuie să se bazeze pe motive clare și o strategie de ieșire bine stabilită. Dacă perspectivele din portofoliu s-au schimbat, o reanalizare poate fi justificată. Totuși, vânzarea în perioade volatile este mai rar întâlnită, ceea ce sugerează că lichidarea completă a capitalului nu este întotdeauna soluția optimă”, au explicat analiștii XTB.
Potrivit acestora, la un moment dat, S&P 500 a înregistrat un declin de peste 20%, dar în aceeași zi, investitorii au asistat și la o revenire notabilă. „Este important să ne amintim că o scădere de peste 20% de la un vârf este considerată de obicei o piață de scădere. De-a lungul anilor, piața a asistat adesea la corecții în intervalul 20-25%, deși au avut loc scăderi mai severe”, susțin analiștii.
Cel mai mare declin din istoria S&P 500 a depășit 55% și a fost legat de criza financiară din 2007-2008. Ca atare, mișcarea actuală poate fi interpretată fie ca o corecție urmată de o revenire, fie ca începutul unei piețe negative mai prelungite, explică analiștii XTB.
Strategia ideală de a vinde la vârf și a cumpăra la minim este imposibil de anticipat cu precizie. Pe un orizont lung de timp, piețele s-au dovedit reziliente: în ultimele decenii, S&P 500 a oferit un randament mediu anual între 6% și 10%, iar perioadele de corecție au fost, în general, recuperate în 5–10 ani.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB
Calcularea randamentelor anuale poate părea complicată, de aceea randamentul cumulat oferă o imagine mai clară. De exemplu, o investiție de 1.000 de dolari în S&P 500 la începutul lui 2015 ar fi ajuns la 2.620 de dolari până în prezent, reprezentând un randament de 162%, fără a include taxele și dividendele care ar fi crescut și mai mult câștigul.
Analiza piețelor descendente majore din ultimii 75 de ani arată că, după atingerea unui minim, S&P 500 a avut în medie un randament de 40% într-un an. Chiar și cele mai slabe recuperări au depășit 21%, iar cele mai bune au atins 75%.
În general, revenirea după o scădere de 20% a durat aproximativ 70–75 de zile, însă actuala corecție s-a încheiat în doar 48 de zile. Spre deosebire de perioada pandemiei, când au existat intervenții masive din partea guvernelor, investitorii se confruntă acum cu o incertitudine generată de tensiunile comerciale globale, subliniază specialiștii XTB.
Incertitudinea încă domină piața
Incertitudinea încă domină piața, punctează analiștii XTB, adăugând că deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul. Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu.
În plus, deși au fost acordate anumite scutiri tarifare pentru electronice (în special din China), optimismul inițial al pieței a fost mai târziu temperat după ce a devenit clar faptul că tarifele nu au fost eliminate complet - ci doar reduse reciproc la o rată de 20%, punctează XTB.
Indicatori precum VIX (sau indicele fricii) pot oferi semnale privind atingerea unui minim al pieței. Recent, VIX a urcat la 65, peste intervalul obișnuit de 10–30, sugerând o posibilă supravânzare. Din perspectivă istorică, astfel de niveluri au coincis adesea cu puncte de revenire ale pieței.
Nu doar variațiile de preț contează, ci și raportul preț-câștiguri
Scăderile recente de pe bursă pot reprezenta oportunități de cumpărare, însă trebuie avut în vedere că S&P 500 și Nasdaq 100 se aflau recent la maxime istorice, în condiții de supracumpărare. Deși indicele S&P 500 a înregistrat pierderi semnificative față de începutul anului și chiar față de aceeași perioadă din 2024 – un fenomen rar – piața pare să fi ajuns în zona de supravânzare.
Nu doar variațiile de preț contează, ci și raportul preț-câștiguri (P/E). Recent, raportul P/E a scăzut de la aproximativ 28 de puncte la 23 de puncte. Din punct de vedere istoric, acest lucru îl apropie de medie, așa cum arată graficul de mai jos. Între timp, raportul previzionat a scăzut de la 26 la 20. În trecut, intervalul cuprins între 25 și 30 a semnalat adesea condiții de supracumpărare, astfel încât s-ar putea spune că, în raport cu câștigurile, acțiunile nu mai sunt scumpe, dar cu siguranță nu sunt nici foarte ieftine.
Așadar, deciziile de a cumpăra sau de a vinde trebuie adoptate cu atenție, ținând cont de strategia personală și de toleranța la risc deoarece condițiile de pe piață se pot schimba dinamic, în special în perioade imprevizibile, cum este cea pe care o traversăm în prezent, subliniază analiștii XTB.