Camera de Comerţ, către Guvern: Modificările din domeniul fiscal creează îngrijoare. Cota unică de impozitare şi-a dovedit utilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Daraban, preşedintele CCIR
Mihai Daraban, preşedintele CCIR

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprimă preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunţate recent de coaliţia PSD-ALDE în noul Program de Guvernare 2017-2020.

"Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunităţii de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absenţa unei consultări reale a companiilor din România şi, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător.vîConsiderăm că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, şi-a dovedit utilitatea atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri, fiind o soluţie fiscală pro-business, care susţine consolidarea culturii antreprenoriale şi dezvoltarea afacerilor, promovată inclusiv prin Programul de Guvernare 2017-2020", se arată într-un comunicat remis de Camera de Comerţ, care atrage atenţia că "modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinaţie investiţională".

"În contextul în care investiţiile au scăzut îngrijorător, CCIR consideră esenţială asigurarea unui cadru normativ stabil, care să stimuleze atragerea de investitori în economia naţională. Investiţiile pot contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea rezultatelor în domenii precum digitalizarea, inovarea sau cel al energiei, sectoare fundamentale pentru competitivitatea României pe plan global. Susţinem necesitatea adoptării actelor normative prin respectarea legislaţiei comunitare, aplicabilă conform obligaţiilor asumate de România în calitate de stat membru al UE", se mai arată în comunicat.

CCIR cere Guvernului să se consulte cu mediul de afaceri înainte de a adopta vreo măsură legislativă în domeniul fiscalităţii. 

"Absenţa consultării tuturor actorilor implicaţi este unanim recunoscută ca fiind contra-productivă şi generatoare de neîncredere între mediul public şi cel privat. Alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, CCIR îşi manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislaţiei fiscale", mai susţine CCIR.

Şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), care reprezintă interesele a peste 550 de companii germane care au investit în România, a reacţionat vineri la măsurile fiscale propuse în noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, considerând că acestea sunt dăunătoare pentru România, defavorizează toate companiile, româneşti şi străine, şi scad atractivitatea ţării pentru companiile germane.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite