Calitatea vieții: Care sunt orașele din întreaga lume unde este bine să trăiești
0Cea mai mare comunitate de expați din lume, InterNations, a publicat raportul „Expat City Ranking 2022” care arată „cele mai bune” și „cele mai rele” orașe din punct de vedere al calității vieții.
InterNations, cea mai mare comunitate de expat din lume, cu peste 4,5 milioane de membri, a publicat marți Expat City Ranking 2022, bazat pe sondajul anual Expat Insider. Anul acesta, 11.970 de expat au participat la sondaj.
Orașele cu cea mai bună calitate a vieții în străinătate
Cele trei orașe cel mai bine cotate sunt toate situate în toată Europa, dar au pregătite diferite puncte de atracție pentru rezidenții lor expatriați.
Indicele de calitate a vieții acoperă 21 de factori de evaluare în cinci subcategorii: Mediu și Climă, Sănătate și bunăstare, Opțiuni de agrement, Siguranță și securitate și Călătorii și transport. Expaților li s-a cerut să evalueze fiecare factor pe o scară de la unu (foarte rău) la șapte (foarte bine). Acest lucru a dus la un clasament de 50 de orașe cu o dimensiune minimă a eșantionului de 50 de respondenți per destinație.
#1 Valencia: Unde expații se pot concentra pe a se bucura de viață
Cea mai bine cotată destinație în indicele de calitatea vieții, Valencia se află și în top 10 în toate cele cinci subcategorii. Se descurcă cel mai bine în subcategoria Călătorii și tranzit (a treia). De exemplu, expații din Valencia apreciază accesibilitatea transportului public (85% mulțumiți față de 70% la nivel global), precum și oportunitățile lor de călătorie (94% față de 82% la nivel global). Cu toate acestea, disponibilitatea transportului public ar putea fi mai bună; Valencia aterizează în medie pe locul 25 aici.
Sănătate și bunăstare (a 4-a) nu urmează cu mult în urmă. Potrivit respondenților, asistența medicală din Valencia este atât ușor de permis (80% fericit față de 61% la nivel global), cât și de accesat (80% față de 67% la nivel global). De asemenea, este ușor disponibil (82% față de 73% la nivel global) și de bună calitate (80% față de 72% la nivel global).
Pe lângă îngrijirea medicală excelentă, expații din Valencia beneficiază de mediul și climatul superb al orașului (al 6-lea). Se bucură în special de climă și vreme (94% fericiți față de 62% la nivel global) și de mediul urban (89% față de 67% la nivel global). Ca destinație turistică populară, Valencia oferă și opțiuni excelente de agrement (a 7-a). Printre altele, 92% sunt mulțumiți de oportunitățile pentru sporturi recreative (vs. 75% la nivel global). „Îmi place să mă concentrez pe activități sociale și să mă bucur de viață!” împărtășește un expat din Marea Britanie.
Nu în ultimul rând, expații se simt în siguranță în Valencia. De fapt, 92% își evaluează siguranța personală în mod pozitiv (față de 81% la nivel global). Orașul s-ar descurca probabil și mai bine pentru Siguranță și Securitate (locul 9) fără ratingul ușor sub medie pentru stabilitatea politică (locul 30).
#2 Copenhaga: Perfect pentru o viață de expat sigură și durabilă
Spre deosebire de Valencia însorită, vicecampiona Copenhaga (a 2-a) nu este tocmai renumită pentru climă și vreme (locul 45). Acest factor influențează rezultatul orașului în subcategoria Mediu și Climă (a 13-a). În toate celelalte privințe, expaților le place să trăiască într-un oraș deosebit de prietenos cu mediul. De exemplu, 89% descriu mediul urban în mod pozitiv (față de 67% la nivel global), iar 92% sunt de acord că guvernul danez susține politicile de protecție a planetei (față de 61% la nivel global).
Copenhaga oferă, de asemenea, un mediu sigur și prietenos pentru bicicliști și pietoni (99% fericiți față de 77% la nivel global). „Copenhaga este foarte accesibilă, iar mersul cu bicicleta ca mijloc de transport este grozav”, comentează un expat german. Infrastructura pentru mașini este de asemenea evaluată foarte bine (93% față de 75% la nivel global), iar transportul public este ușor disponibil (95% față de 73% la nivel global). Singurul dezavantaj este accesibilitatea acestuia din urmă - 19% o apreciază negativ (față de 15% la nivel global).
Asistența medicală, pe de altă parte, este extrem de accesibilă. Copenhaga ocupă locul 2 din 50 pentru acest factor, imediat după Dusseldorf (1). Acest lucru plasează Copenhaga pe locul al optulea la nivel mondial pentru Sănătate și bunăstare în general, iar 79% dintre expatriați evaluează, de asemenea, calitatea asistenței medicale pozitiv (față de 72% la nivel global). În subcategoria Siguranță și securitate, orașul se descurcă și mai bine, plasându-se pe primul loc la nivel mondial. Expații consideră Copenhaga ca pe o destinație foarte stabilă din punct de vedere politic (a 7-a) și își pot exprima deschis opiniile. Alți 93% se simt în siguranță acolo (față de 81% la nivel global).
Doar Opțiunile de agrement (al 20-lea) lasă de dorit. Copenhaga s-ar putea să nu fie cea mai bună destinație pentru expații „foodie” – 11% nu le plac opțiunile de luat masa, aproximativ la fel ca media globală (12%).
#3 Zurich: Locul pentru o viață stabilă și previzibilă în străinătate
Ocupând locul 3 din 50 pentru calitatea vieții, Zurich combină un mediu urban plăcut (al 6-lea) cu un mediu natural spectaculos (al doilea). Orașul elvețian aproape că se încadrează în top 3 din Subcategoria Mediu și Climă (a 4-a). Aterizează printre primele 10 pentru toți factorii corelați, cu excepția climei și a vremii (a 28-a). De exemplu, 93% acordă calității aerului un rating pozitiv, comparativ cu 65% la nivel mondial.
Zurich este, de asemenea, un loc foarte sigur pentru a trăi, plasându-se pe locul cinci pentru Siguranță și Securitate: 93% dintre expatriați se simt în siguranță acolo (față de 81% la nivel global) - 70% chiar foarte mult (față de 47% la nivel global) - în timp ce 92% apreciază stabilitatea politică (vs. 64% la nivel global). Orașul funcționează destul de bine și pentru sănătate și bunăstare (al 16-lea). Cu toate acestea, costurile de asistență medicală (locul 39 pentru accesibilitate) sunt motivul pentru care nu figurează în primele 10 din această subcategorie. Cu toate acestea, 81% consideră că este ușor să acceseze toate serviciile de asistență medicală necesare în Zurich (față de 67% la nivel global), iar 86% sunt mulțumiți de calitatea lor (față de 72% la nivel global).
În subcategoria Călătorii și tranzit (a 10-a), Zurich oferă cele mai bune oportunități de călătorie din întreaga lume: 96% dintre expatriați sunt mulțumiți de acest factor (față de 82% la nivel global). Alți 93% apreciază favorabil disponibilitatea transportului public (față de 73% la nivel global). Cu toate acestea, 23% cred că nu este suficient de accesibil (față de 15% la nivel global). Probabil că este un lucru bun atunci că este sigur și ușor să te deplasezi în Zurich cu bicicleta sau pe jos (93% fericit față de 77% la nivel global).
Orașul oferă oportunități grozave pentru sporturi recreative, de asemenea (92% fericit față de 75% la nivel global). Din păcate, expații nu sunt mulțumiți de cultura și viața de noapte (locul 35) sau de opțiunile de luat masa (locul 42). Totuși, așa cum rezumă un respondent din România: „Totul aici funcționează așa cum trebuie. Trenurile sosesc la timp, birocrația este previzibilă și asistența medicală este ușor de accesat.”
Top 10 cele mai bune:
1. Valencia
2. Dubai
3. Mexico City
4. Lisbon
5. Madrid
6. Bangkok
7. Basel
8. Melbourne
9. Abu Dhabi
10. Singapore
Top 3 orașe unde nu vrei să trăiești: Johannesburg, Cairo, Kuala Lumpur
Ocupând locul 50 și ultimul în Indexul calității vieții, Johannesburg ocupă, de asemenea, ultimul loc pentru Siguranță și securitate (locul 50): 62% dintre expații nu se simt în siguranță acolo, cu 53 de puncte procentuale mai mult decât media mondială de 9%. Orașul este, de asemenea, ultimul pentru Travel & Transit (al 50-lea). De exemplu, 59% nu consideră că este sigur sau ușor să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta (față de 13% la nivel global), în timp ce alți 39% evaluează negativ disponibilitatea transportului public (față de 17% la nivel global). „A nu te putea plimba pe străzi este sfâșietor”, spune un expat din Mexic.
Mai mult, Johannesburg se află printre primele 10 pentru toți factorii de evaluare din subcategoria Sănătate și bunăstare (a 47-a). De exemplu, 22% nu sunt mulțumiți de calitatea asistenței medicale (față de 14% la nivel global). Cu toate acestea, orașul se descurcă destul de bine pentru varietatea sa culinară și opțiunile de luat masa (85% fericit față de 77% la nivel global). Și expații din Johannesburg consideră că clima (a 11-a) și mediul natural (a 14-a) sunt, de asemenea, adevărate atracții.
Pe ultimul loc (al 49-lea) în general, Cairo se află chiar pe ultimul loc la nivel mondial pentru Mediu și Climă (locul 50). Printre alți factori, expații critică calitatea aerului (47% nemulțumit față de 19% la nivel global) și mediul urban (52% nemulțumit față de 17% la nivel global). Orașul se află, de asemenea, pe locul 50 din 50 pentru infrastructura sa pentru traficul auto, care 33% o evaluează negativ (față de 13% la nivel global). Alți 28% cred că nu este sigur pentru bicicliști sau pietoni (față de 13% la nivel global).
Expații din Cairo se luptă și cu o varietate de alți factori. De exemplu, sunt nemulțumiți de calitatea asistenței medicale (27% față de 14% la nivel global), ei cred că disponibilitatea asistenței medicale ar putea fi mai bună (16% nemulțumiți față de 13% la nivel global) și ratează oportunități pentru sporturi recreative ( 26% nemulțumiți față de 11% la nivel global).
Kuala Lumpur (locul 48) completează partea de jos 3. Are performanțe deosebit de slabe pentru Siguranță și securitate (locul 48). De exemplu, 42% dintre expatriați nu se simt liberi să-și exprime în mod deschis opiniile (față de 18% la nivel global), iar 41% evaluează negativ stabilitatea politică (față de 15% la nivel global). Orașul nu pare să fie un loc prietenos cu mediul, nici ― 31% nu le place calitatea aerului (față de 19% la nivel global), iar 42% cred că guvernul nu sprijină politicile de protecție a mediului (față de 18% la nivel global). ). „Ceața este foarte rea uneori, deoarece ei continuă să ard jungla pentru a planta palmieri”, explică un expat din Spania.
În subcategoria Călătorii și tranzit, Kuala Lumpur ocupă locul 40 la nivel mondial. Printre altele, 28% dintre expatriați cred că nu este un loc sigur pentru a vă deplasa pe jos sau cu bicicleta (față de 13% la nivel global). Transportul public pare să fie suficient de accesibil, totuși (85% mulțumit față de 70% la nivel global).
Top 10 cele mai „rele”:
1. Roma
2. Riad
3. Muscat
4. Mexico City
5. Nairobi
6. Hong Kong
7. Dublin
8. Kuala Lumpur
9. Cairo
10. Johannesburg
În comparație cu primele 10, cele zece orașe cel mai prost cotate din Indicele calității vieții sunt o combinație destul de diversă din punct de vedere geografic. Europa este mai degrabă subreprezentată decât suprareprezentată aici, cu doar două destinații: Dublin (a 47-a) și Roma (a 41-a). Cu toate acestea, Dublinul atinge un minim record pentru Sănătate și bunăstare, ocupându-se pe locul 50 din 50.
Johannesburg (al 50-lea) i se alătură o altă metropolă din Africa sub-sahariană, cu Nairobi pe locul 45. Ambele orașe au câteva puncte de vedere slabe - precum și cele mai importante - în comun. De exemplu, se descurcă destul de prost în ceea ce privește Siguranța și Securitatea și Călătorii și Tranzitul, dar expații iubesc mediul natural și clima din ambele locații.
Pe lângă Cairo (locul 49), mai există două orașe din ultimele 10 locuri situate în Africa de Nord și Orientul Mijlociu: Muscat și Riad ajung pe locurile 43, respectiv 42. Ambele performează cel mai rău pentru Leisure Options. În afară de Kuala Lumpur (locul 48), Hong Kong (locul 46) este singurul alt oraș din Asia de Est printre ultimele 10. Cele două orașe se descurcă destul de rău când vine vorba de factorii de mediu, stabilitatea politică și libertatea de exprimare.
În cele din urmă, Mexico City (locul 44) iese în evidență în două moduri. Nu numai că este singurul oraș din America printre cele zece cele mai prost cotate. Este, de asemenea, singura destinație de top 10 care se află în top 3 global pentru o subcategorie în Indexul calității vieții. Cu toate acestea, Opțiunile de agrement (a doua) nu sunt suficiente pentru a echilibra performanța sa slabă în alte privințe.