Câciu: CE a modificat harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat marți că reprezentanții Comisiei Europene au modificat harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu

Potrivit acestuia, diferenţa este creşterea limitelor de acordare a ajutoarelor de stat în anumite regiuni pentru a reduce decalajul de dezvoltare regională şi a stimula zonele cu nevoi mai mari să devină poli de atracţie investiţională.

Prin urmare, costurile de investiţii eligibile care pot fi suportate de stat cresc de la 60% la 70% în anumite părţi ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, iar în regiunile Centru şi Vest, acestea sunt majorate de la de la 40% la 50%, a adăugat ministrul PSD.

2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele ca ministru de Finanţe, cât şi ale colegilor mei cu responsabilităţi în domeniu din cadrul MF se vor concentra pe susţinerea activă a dezvoltării schemelor de investiţii cu efect de multiplicare în economie. Şi vrem să atingem acest obiectiv prin acţiuni armonizate între pârghiile MF - mă refer aici la înnoirea celor două scheme de ajutor de stat pentru investiţiile mari şi direcţiile setate la nivelul executivului European. Ieri, Comisia Europeană a aprobat modificarea hărţii ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027. Diferenţa faţă de vechea aşezare pe harta României este creşterea limitelor de acordare a ajutoarelor de stat în anumite regiuni pentru a reduce decalajul de dezvoltare regională şi a stimula zonele cu nevoi mai mari să devină poli de atracţie investiţională. Astfel, costurile de investiţii eligibile care pot fi suportate de stat cresc de la 60% la 70% în anumite părţi ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, iar în regiunile Centru şi Vest, acestea se majorează de la de la 40% la 50%”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

Ministrul PSD a mai spus că în perioada imediat următoare, pe baza noilor reglementări europene privind ajutorul de stat şi în urma dialogului cu mediul de afaceri urmează să fie definitivate noile schemele de ajutor de stat la nivelul Ministerului de Finanţe, pentru cadrul 2024-2027.

Ţintim o anvelopă bugetară mai mare decât cea precedentă, îndreptată către obiective precum: valoare adăugată creată în economiile locale, diversificarea lanţurilor de producţie, crearea şi păstrarea de locuri de muncă, creşterea PIB per capita. Ne aliniem reglementărilor blocului comunitar, ne uităm la decalajele de dezvoltare şi cum să le micşorăm, dar în acelaşi timp suntem atenţi şi cum anume alocăm banii statului. Vă arăt mai jos care au fost rezultatele din 2021 şi 2022 ale celor două scheme de ajutor de stat derulate prin MF şi vă rog să vă aplecaţi atenţia asupra ultimului indicator din tabel, valoarea contribuţiei la dezvoltarea regională”, a completat Câciu.

El a mai precizat că a fost folosit un criteriu de selecţie pentru cele două scheme de ajutor de stat pentru a se asigura că MFP selectează şi finanţează cele mai profitabile investiţii.

Contribuţia la dezvoltarea regională reprezintă cuantumul taxelor şi impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferent exclusiv investiţiei iniţiale şi locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării şi pentru o perioadă de 5 ani de la data finalizării investiţiei. Acest criteriu de selecţie pentru cele două scheme de ajutor de stat ne asigură pe noi că selectăm şi finanţăm cele mai profitabile investiţii”, a conchis Câciu.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite