Se apropie o recesiune mai rea decât se aşteptau experţii. Deutsche Bank şi-a anunţat deja clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Deutsche Bank avertizează că declinul economiei globale va fi unul mult mai adânc din cauza măsurilor adoptate de FED (Banca Centrală a Statelor Unite) în scopul combaterii nivelului ridicat al inflaţiei, scrie CNN.

„Vom avea o recesiune majoră”, au scris economiştii Deutsche Bank într-un raport adresat clienţilor, scrie CNN.

Problema, potrivit băncii, este că, deşi inflaţia ar putea atinge un vârf, va dura „mult timp” până când va ajunge înapoi la obiectivul Fed de 2%. Asta sugerează că banca centrală va creşte ratele dobânzilor atât de agresiv încât va afecta economia.

De ce viitoarea recesiune va fi mai rea decât se aştepta

Preţurile de consum au crescut cu 8,5% în martie, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. „Credem că este foarte probabil ca [Sistemul federal de rezervă] să fie nevoit să apese frâna încă şi mai ferm, iar o recesiune profundă va fi necesară pentru a ţine în frâu inflaţia”, au scris economiştii Deutsche Bank într-un raport cu titlul ameninţător: „De ce viitoarea recesiune va fi mai gravă decât se preconizează”.

Istoria ne arată că Sistemul federal „nu a reuşit niciodată să corecteze” nici măcar abateri mici ale inflaţiei şi ratei şomajului „fără să împingă economia într-o recesiune semnificativă”, a spus Deutsche Bank, avertizând că „Plaga inflaţiei a revenit şi va rămâne aici pentru mult timp”.

Goldman Sachs: Recesiunea nu este inevitabilă

Goldman Sachs admite că va fi „foarte dificil” să reducă inflaţia ridicată şi creşterea salariilor, dar subliniază că o recesiune „nu este inevitabilă”.

„Nu avem nevoie de o recesiune, dar probabil avem nevoie de creştere pentru a încetini până la un ritm oarecum sub potenţial, o cale care creşte riscul de recesiune”, au scris economiştii Goldman Sachs într-un raport vineri seară.

La fel, UBS speră că expansiunea economică va continua, în ciuda trecerii Fed la modul de combatere a inflaţiei.

„Inflaţia ar trebui să scadă de la nivelurile actuale şi nu ne aşteptăm la o recesiune din cauza creşterii ratelor dobânzilor”, a scris Mark Haefele, director de investiţii la UBS Global Wealth Management, într-un raport de luni.

Războiul şi Covid ţin inflaţia sub presiune

Deutsche Bank a spus că cel mai important factor din spatele viziunii sale mai negative este probabilitatea ca inflaţia să rămână „persistent ridicată pentru mai mult timp decât se anticipa în general”.

Banca a spus că mai multe evoluţii vor contribui la o inflaţie mai mare decât temutul, inclusiv: inversarea globalizării, schimbările climatice, alte întreruperi ale lanţului de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina şi blocajele cauzate de Covid în China şi viitoarele creşteri ale aşteptărilor inflaţioniste care vor sprijini inflaţia reală.

Dacă inflaţia rămâne ridicată, Fed va fi forţată să ia în considerare creşteri mai dramatice ale ratei dobânzii.

Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual în martie, iar preşedintele Jerome Powell a recunoscut săptămâna trecută că o creştere de jumătate de punct este „pe masă” la întâlnirea de săptămâna viitoare.

"Este extrem de tentant să adoptăm o abordare încetinită, în speranţa că economia SUA poate fi aterizată încet pe o cale durabilă. Acest lucru nu se va întâmpla", a spus Deutsche Bank. „Părerea noastră este că singura modalitate de a minimiza daunele economice, financiare şi societale ale inflaţiei prelungite este să greşim de partea de a face prea mult”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite