Rusia îşi pregăteşte viitorul energectic. Vrea să devină unul dintre jucătorii importanţi în domeniul hidrogenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Volumul exporturilor de hidrogen din Rusia în 2030 ar putea ajunge la 2,2 milioane de tone. Ministerul Energiei se aşteaptă să obţină 12,7 miliarde de dolari din vânzarea sa.

Exportul de hidrogen rusesc în 2030 se poate ridica la 2,2 milioane de tone, iar încasările din vânzarea acestuia la 12,7 miliarde USD, se precizează în proiectul de program pentru dezvoltarea industriei energetice cu hidrogen cu emisii scăzute de carbon, pregătit de Ministerul Energiei din Federaţia Rusă, din 17 februarie 2022, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

„Crearea şi dezvoltarea clusterelor industriale va necesita aproximativ 33,4 miliarde dolari în investiţii totale în producţie şi infrastructură până în 2030 şi va permite exportul a 2,2 milioane de tone de hidrogen în 2030 (12,7 miliarde dolari în venituri din export)”, se arată în document.

Noi locuri de muncă şi creşterea PIB-ului

Noua industrie a hidrogenului creată în Rusia poate creşte potenţial PIB-ul Rusiei cu 0,25-0,47% pe an în 2025-2050, poate crea de la 493 la 940 mii de locuri de muncă şi aduce 3,9-5,6 trilioane de ruble (51-74 miliarde USD) ca venituri fiscale.

În general, implementarea programului va duce la o creştere a PIB-ului cu o medie de 450-650 de miliarde de ruble (6-8,5 miliarde USD) pe an, în 2025-2030 - anual cu 0,28%, în 2032-2040 - cu 0,25-0,26%, în 2041 -2050 - cu 0,35-0,47%. Creşterea totală a PIB-ului va fi de la 12,6 la 18 trilioane de ruble (166-237 miliarde USD).

Documentul mai notează că dezvoltarea exporturilor de hidrogen până în 2050 poate asigura până la o treime din creşterea veniturilor din vânzarea resurselor energetice.

Rusia estimează potenţialul său de export de hidrogen la 9,5 milioane de tone în 2030, acesta putând fi trimis în Japonia, Coreea de Sud, China şi Germania. Potrivit documentului, cea mai mare piaţă pentru Rusia ar putea fi China, unde Federaţia Rusă are posibilitatea de a trimite aproximativ 4,5 milioane de tone de hidrogen. „Este posibil să trimitem 2,3 milioane de tone în Japonia, 1,4 milioane de tone în Coreea şi 1,3 milioane de tone în Germania. În general, în 2030, consumul global de hidrogen va fi de aproximativ 60 de milioane de tone, din care mai mult de jumătate va fi în China,” se precizează în document.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei consideră că, cel mai probabil, Rusia va putea exporta doar 2,2 milioane de tone din potenţialul său, în timp ce, principala piaţă de export va fi dată de Germania cu aproximativ 62% din volumul său, precum şi de piaţa chineză (26%).

În acelaşi timp, consumul intern în 2030 se poate ridica la circa 0,2 milioane de tone în metalurgie, chimie şi transporturi, ceea ce va duce la o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale ţării.

Paritatea transportului pe bază de hidrogen cu electric

Departamentul Energiei se aşteaptă ca transportul public cu hidrogen să atingă paritatea economică cu electricitatea în 2025.

„În segmentul transportului public şi stivuitoarelor, transportul cu hidrogen va atinge paritatea economică cu transportul electric în jurul anului 2025”, se arată în document.

În segmentele de maşini, camioane şi transport feroviar, paritatea nu va fi atinsă înainte de 2030. Pentru autoturisme, acest lucru se va întâmpla între 2030 şi 2035.

Documentul notează că transportul cu hidrogen necesită „aplicarea unor măsuri de sprijin în sectorul transporturilor”.

În prezent, vehiculele care folosesc hidrogen drept combustibil sunt mai scumpe decât vehiculele care folosesc electricitate ca sursă de energie. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că, tehnologia unei maşini cu hidrogen se află abia în curs de dezvoltare.

Despre conceptul de energie din hidrogen

La începutul lunii august 2021, guvernul Federaţiei Ruse a aprobat conceptul de dezvoltare a energiei cu hidrogen în ţară. Prima sa etapă este proiectată pentru 3,5 ani, presupune crearea de clustere specializate şi implementarea de proiecte pilot pentru producţia şi exportul de hidrogen, precum şi utilizarea purtătorilor de energie cu hidrogen pe piaţa internă. În etapele următoare (până în 2035 şi 2050), este planificată crearea de unităţi mari de producţie orientate spre export, trecerea la utilizarea în serie a tehnologiilor cu hidrogen în diferite sectoare ale economiei (de la petrochimie la locuinţe şi servicii comunale).

Printre obiectivele conceptului aprobat se numără dezvăluirea potenţialului naţional în domeniul producţiei, aplicării şi exportului de hidrogen, precum şi intrarea Rusiei în grupul de ţări lider în această industrie.

Viceprim-ministrul Rusiei Alexander Novak a spus că guvernul îşi stabileşte mai multe sarcini în domeniul dezvoltării energiei cu hidrogen, una dintre ele este crearea producţiei de hidrogen orientate spre export. Potrivit acestuia, Rusia ar putea ocupa aproximativ 20% din piaţa mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite