NATO îşi înfiinţează un grup de luptă permanent în România. Cine va fi vârful de lance

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între 1.000 şi 1.200 de militari NATO vor avea baza în România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Între 1.000 şi 1.200 de militari NATO vor avea baza în România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de luptă NATO în România se va forma după modelul celor din Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia, va fi comandat de francezi, care vor aduce tancuri Leclerc, blindate, dar şi alte echipamente de luptă.

Liderii NATO au decis la Bruxelles înfiinţarea a noi grupuri de luptă în centrul, estul şi sud-estul Europei, unul chiar în România. „Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni”, a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General al Alianţei. 

Decizia s-a luat după ce România a cerut să fie a cincea ţară din flancul estic al NATO care să aibă pe teritoriul naţional un grup militar al Alianţei, denumit prezenţă militară avansată, în fapt, prezenţă militară permanentă. Franţa şi-a asumat rolul de ţară care să conducă acest batalion, deci, din cei 1.000-1.200 de soldaţi străini, care vor veni cu armament propriu, 300 vor fi francezi. Franţa devine astfel cea de-a cincea mare putere din NATO care comandă un astfel de grup de luptă după Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Germania. 

Conform unor surse militare, Franţa ar putea reedita în România operaţiunea Lynx din Estonia. Asta înseamnă ca, pe lângă prezenţa permanentă a militarilor NATO, Franţa să trimită, ca în ţara baltică, cel puţin 12 tancuri Leclerc, 8 maşini blindate de luptă ale infanteriei, 21 de blindate uşoare, 2 blindate ale geniştilor plus echipament auxiliar logistic, de tractare şi reparaţii. 

Vârful de lance al grupului de luptă 

AMX 56 Leclerc, care va fi vârful de lance al grupului de luptă al NATO în România, este un tanc principal de luptă (MBT) care se produce din 1991 şi a intrat în serviciul de luptă în 1992. Preţul unui AMX 56 Leclerc în anul 2011 era de 9,3 milioane de euro, fiind cel mai scump tanc din istorie. Tancul francez are un blindaj compozit, cu titan, wolfram şi straturi semireactive şi este pus în mişcare de un motor diesel cu 8 cilindri care furnizează 1.500 CP şi este cuplat la o cutie de viteză automată SESM ESM500.  

Arma principală a tancului Leclerc este un tun de 120 de milimetri cu ţeavă lisă. Tunul are un sistem de încărcare automată a proiectilelor care permite o cadenţă de tragere de 12 focuri pe minut. Se pot folosi până la şase tipuri diferite de muniţie, dar cele mai utilizate sunt proiectilele perforante „săgeată” sau APFSDS cu un miez de tungsten şi proiectilele antitanc cumulative HEAT. Un tanc Leclerc poate să tragă din mers la o viteză de 50 km/h asupra unei ţinte aflate la 4.000 de metri. Ca armament secundar, Leclerc este echipat cu o mitralieră jumelată de 12,7 milimetri şi o mitralieră telecomandată 7,62 milimetri. În fine, tancurile Leclerc sunt echipate cu sisteme ICONE TIS de management al luptei cu sistem de comunicaţii digital, care integrează date de la alte tancuri şi datele de la niveluri superioare de comandă, iar ochitorul tancului dispune de un vizor cu amplificator de lumină (amplifică lumina lunii şi a stelelor). 

Dacă vrem să ştim cum va arăta la final grupul militar al Alianţei în România trebuie să ne uităm la componenţa celor care funcţionează deja în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Acestea sunt grupări de forţe constituite pe baza unui batalion de infanterie, la care se adaugă forţe de tancuri, antiaeriene, artilerie, cercetare, transmisiuni etc. Alături de militarii francezi din grupul de luptă din România ar putea face parte militari italieni, spanioli şi germani, dar încă nu s-a luat o decizie finală în acest sens.

Prezenţa NATO în România

În prezent, NATO mai este prezentă în România cu Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova (HQ MN BDE-SE) în componenţă căreia avem aproximativ 1.000 de militari români şi polonezi dotaţi cu blindate Piranha III şi Piranha V, respectiv, Rosomak. Apoi, ca structuri NATO mai există un comandament de corp la Sibiu, unul de divizie la Bucureşti, unde se află şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate. 

Tot în România se afla de câţiva ani 1.000 de militari americani la Mihail Kogălniceanu dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache. Lor li s-au alăturat, recent, încă 1.000 de militari din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment), trimişi cu blindatele Stryker, direct din Germania. Mai adăugăm 120 de americani, care operează scutul antirachetă de la Deveselu, şi alţi 100 de militari ai Statelor Unite, care operează la baza aeriană de la Câmpia Turzii dronele MQ9 Reaper.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite