Eurostat: Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%, compartiv cu aceeaşi lună a anului trecut

Eurostat: Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%, compartiv cu aceeaşi lună a anului trecut

Euro - arhiva foto

Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%, cel mai ridicat din cei 25 de ani în care au fost colectate date, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o inflaţie de 4,5%. În octombrie, inflaţia a fost de 4,1%.
 
Preţurile mari ale energiei au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie.
 
Potrivit Eurostat, preţul energiei se îndreaptă în noiembrie spre cea mai mare creştere anuală a sa, de 27,4%, după un avans de 23,7% în octombrie.
 
Datele au fost publicate în timp ce autorităţile aşteaptă date suplimentare legate de noua variantă a Covid-19, Omicron, care a fost raportată prima oară de Africa de Sud.
 
Restricţiile de călătorie anunţate din cauza noii variante de Covid-19 provoacă îngrijorări privind impactul economic.
 
În Germania, inflaţia a atins 6% în termeni anuali, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, în funcţie de indicele armonizat al preţurilor de consum.
 
Tendinţa este similară în Franţa, unde inflaţia a atins 3,4% în noiembrie, cel mai ridicat nivel de după 2008.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările