Economia Franţei s-a contractat cu un record de 13,8% în al doilea trimestru

Economia Franţei s-a contractat cu un record de 13,8% în al doilea trimestru

Economia Franţei s-a contractat cu un nivel record de 13,8% în trimestrul doi, sub impactul restricţiilor impuse în pandemia de coronavirus, a anunţat vineri institutul naţional de statistică INSEE, citat de AGP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) a fost mai mică decât previziunile, dar mai puternică decât cea a vecinilor din zona euro.

„Evoluţiile negative ale PIB în prima jumătate a anului 2020 sunt legate de închiderea activităţilor” neesenţiale, „în contextul implementării blocajului între jumătatea lunii martie şi începutul lunii mai”, a declarat INSEE într-un comunicat.

INSEE a actualizat, de asemenea, cifra pentru primul trimestru - când blocajele tocmai începuseră să fie puse în aplicare - la o contracţie de 5,9%, faţă de 5,3% estimată anterior.

Cifra din al doilea trimestru înseamnă că economia franceză a scăzut timp de trei trimestre consecutive şi continuă să fie în recesiune.

Contracţia din Franţa din cel de-al doilea trimestru a fost mult mai accentuată decât căderea record de 10,1% în Germania. Austria a suferit o contracţie de 10,7% şi Belgia de 12,2%.

Cu toate acestea, scăderea a fost mai bună decât prognoza proprie a INSEE de la jumătatea lunii iunie, care dădea o estimare de 17% Banca centrală franceză estimase la începutul lunii iulie o scădere de 14%.

Consumul intern este principalul motor al economiei franceze, iar consumul casnic a scăzut cu 11% în timpul trimestrului doi.

Investiţiile au scăzut în proporţie mai mare, cu 17,8%.

În mod surprinzător, date fiind blocajele şi restricţiile de călătorie care afectează turismul internaţional, a existat o scădere de numai 46% a transportului şi o scădere de 57% în sectorul restaurantelor şi hotelurilor.

INSEE a menţionat că, în general, „încetarea treptată a restricţiilor a dus la o redresare treptată a activităţii economice în mai şi iunie, după minimul atins în aprilie”.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat după ce au fost lansate cifrele: „Nu suntem neputincioşi în faţa crizei”. „Guvernul francez a luat măsuri extraordinare pentru a sprijini întreprinderile în timpul crizei şi pentru a menţine oamenii în plată. Vom lupta să ne descurcăm mai bine decât minusul de 11%” prognozat pentru întregul an de către guvern, a adăugat Le Maire.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările