Ce cantitate de cereale a fost scoasă din porturile ucrainene în urma acordului dintre Moscova şi Kiev de la sfârşitul lui iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

O cantitate totală de 622.000 de tone de cereale a fost transportată cu nave din porturile ucrainene de la Marea Neagră după acordul între Kiev şi Moscova de la sfârşitul lui iulie, informează joi Ministerul Apărării din Turcia, relatează DPA.

Douăzeci şi cinci de nave au părăsit porturile ucrainene pentru a exporta grâne, în timp ce 18 nave au intrat în aceste porturi de la 1 august, a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării de la Ankara, transmite Agerpres.

Turcia şi ONU au ajutat Rusia şi Ucraina să ajungă la un acord privind exportul de grâne ucrainene la sfârşitul lui iulie, ridicând astfel blocada asupra porturilor ucrainene instituită în februarie.

Navele trebuie inspectate de o echipă internaţională la centrul de coordonare comună de la Istanbul, înfiinţat pentru a monitoriza exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Transporturile sunt percepute drept cruciale pentru multe ţări care depind de cerealele din Ucraina, care este grânarul Europei.

Criza de cereale şi preţurile în creştere au dus la temeri privind probleme grave în special pentru naţiuni mai sărace din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, existând risc de foamete în multe zone.

Milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene după ce Rusia a atacat statul vecin la sfârşitul lui februarie şi a instituit o blocadă asupra porturilor sale.

Ucraina, la rândul său, a minat aceste porturi de teama unei invazii ruse.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în Ucraina, pentru a discuta, printre altele, despre viitorul exporturilor de cereale.

În această săptămână, Roman Slastyon, directorul sindicatului agricol UABC, anunţa că suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% - 60% în 2023 fără sprijin din partea statului şi fără o majorare a exporturilor de cereale.

,,Există speranţe mari că Guvernul va găsi o posibilitate pentru finanţarea campaniei de însămânţare. Dacă acesta nu se va realiza acum, vom avea probleme serioase ... fără aceste programe şi fără majorarea exporturilor, este de aşteptat să nu fie cultivată 30% - 60% din suprafaţa alocată culturilor de iarnă", a explicat oficialul.

Ucraina, un producător şi exportator global major de cereale, a început deja însămânţarea rapiţei şi va începe în două-trei săptămâni însămânţarea grâului de iarnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite