Bursa SUA se prăbușește. Economiștii avertizează că vin vremuri grele și pentru România

0
Publicat:

Bursa americană a închis luni pe scădere, pe fondul incertitudinii privind politica tarifară, care alimentează temerile că economia SUA ar putea intra în recesiune. Economiștii români avertizează că vin vremuri grele și pentru România.

Donald Trump și Elon Musk
Politicile Trump și Musk au îngenuncheat bursa americană

Tesla s-a prăbuşit cu 15%, înregistrând cea mai proastă zi din 2020. Alphabet şi Meta au pierdut peste 4%, iar gigantul AI Nvidia a scăzut cu 5%. De asemenea, Palantir a pierdut 10%, semn că acţiunile populare în rândul investitorilor de retail sunt afectate semnificativ.

Comentând scăderile bursei americane, economistul Andrei Caramitru a spus că dacă nu e nebun, Trump o să elimine gradual pe Musk și ceilalți demenți din jur.

„Explicația mea pentru prăbușirea bursei în SUA.

E o luptă de putere. Trump și maga vor să impună o viziune extremă și pe economie și pe geopolitică - un izolaționism extrem (prin tarife), abandonarea aliaților, totul pe repede înainte.

Acum. Cei puternici din sua nu vor asta - dar le e frică de Trump. Și atunci îi dau o lovitură masivă economică. E suficient ca presa economică să creeze stres și incertitudine și ca marile fonduri să vândă masiv acțiuni rapid.

Toată lumea pe termen scurt pierde foarte mulți bani. În special oamenii simpli care au economiile și pensiile pe bursa. Deci popularitatea lui Trump se duce în cap și nu prea mai are pârghii chiar să facă ce vrea. Realitatea te lovește foarte rău.

Eu nu cred ca marii miliardari nu vor permite să ajungă să își piardă jumătate de avere ca vrea musk și Trump sa dea foc la totul. Nu merge. Deja nu mai merge. Și mai e ceva - faptul ca UE, Ucraina, Canada - rezista hotărât la asalt - înseamnă ca și-au făcut un calcul ca Trump nu are toate cărțile și în curând va ceda.

În mod normal - în 2-3 săptămâni vom vedea multe din măsurile și isteria maga ca vor fi eliminate sau reduse. Trump dacă nu e nebun o să elimine gradual pe Elon Musk și ceilalți demenți din jur. Deja a fost o întâlnire dură între musk și ceilalți din cabinet care l-au criticat. Acțiunile tesla se prăbușesc amețitor deci și averea lui musk.

America are anticorpi cred. Nu are nici o logică să continue așa și toate centrele de putere din sua să accepte direcția asta distructivă pentru ei.

Hai să vedem ce iese. E foarte interesant”, a scris Andrei Caramitru.

Radu Georgescu: Vin vremuri grele

Fost director financiar de bancă, Radu Georgescu trage un semnal de alarmă și anunță că există tot mai multe indicii că turbulențele pe care le traversează economia vor duce spre o criză. Într-o postare pe Facebook, cunoscutul economist explică la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă și vine cu câteva sfaturi.

„În fiecare sâmbătă dimineață citesc datele macroeconomice. Nu fac acest lucru pentru că nu am ce face. O fac pentru că vreau să-mi protejez familia și pe clienții noștri de la CFO Network. O fac pentru că nu vreau să dau faliment peste 12 luni. Azi am citit toate rapoartele BNR publicate în ultima săptămâna. Datele sunt pentru luna ianuarie 2025 a spus Radu Georgescu.

El a afirmat că, din aceste date reies principalii factori care indică o criză în fază incipientă: creditarea s-a prăbușit; oamenii și firmele nu mai au bani de economisist, iar masa monetară a scăzut.

 „Concluzii: În 2025 ar trebui să ne punem toți în dormitor lozinca «Cash is king». Warren Buffett, gurul investițiilor, și-a vândut majoritatea acțiunilor și stă pe un munte de cash. În 2025 va fi o bătaie foarte mare pe cash. Statul trage mulți bani din piață pentru a-și finanța deficitul bugetar. De aceea băncile au început să crească dobânzile la depozite. Sunt bănci care oferă 7% dobândă. Asta înseamnă că este doar o problema de timp până când IRCC și ROBOR se vor duce către 10%. Dacă aveți credite în lei, ar fi bine să faceți refinanțare pe dobânda fixă pe cât mai mulți ani. Sfatul meu: Ar trebui să aloci mai mult timp pentru datele macroeconomice. Să iei decizii financiare pentru famila ta sau pentru firma, fără să înțelegi datele macroeconomice, este că și cum conduci un avion cu capul scos pe geam”, a încheiat Radu Georgescu.

Echipa Trump - Musk provoacă haos

Mulți investitori încă speră că Trump va reduce taxele și birocrația. Cu toate acestea, echilibrul riscului pare să se schimbe. Planul bugetar adoptat de republicani în Camera Reprezentanților pe 25 februarie ar extinde majoritatea reducerilor de impozite ale domnului Trump făcute în 2017.

Rezultatul ar fi o politică fiscală care menține deficitul enorm – la aproximativ 7% din PIB – fără a oferi un impuls suplimentar economiei.

Între timp, eforturile Elon Musk și Departamentul său de Eficiență Guvernamentală de a reduce dimensiunea funcției publice creează o impresie haotică. Reducerea lui pare să genereze economii limitate, dar perturbări extinse ale funcțiilor guvernamentale, de la gestionarea parcurilor naționale până la acordarea de asistență socială.

Câteva tendințe mai ample ar putea funcționa și împotriva domnului Trump. Consumatorii au epuizat banii în plus pe care i-au acumulat în timpul pandemiei de Covid-19, așa că ar putea fi nevoie să înceapă să economisească din nou, ceea ce va reduce cheltuielile. Evaluările incredibil de bogate ale acțiunilor americane, în special ale giganților tehnologici care au crescut în ultimii câțiva ani, sunt vulnerabile la o corecție – ceva care ar putea afecta și mai mult sentimentul consumatorilor și al afacerilor.

Și piața imobiliară va rămâne sub tensiune atâta timp cât ratele ipotecarei vor cocheta cu 7%, nu departe de cea mai mare din ultimele două decenii. Indiferent cine era la putere, toate aceste tendințe ar fi prevestit o creștere mai lentă. Cu un protecționism agresiv și neregulat la Casa Albă, schimbarea de viteză ar putea să vină mai devreme și să fie mai accentuată.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite