Bursa a deschis pe verde după victoria lui Nicușor Dan: creșteri de până la 8,4%

0
Publicat:

Bursa de Valori București a deschis luni pe verde, după anunțul victoriei lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din acest an, toți indicii bursieri afișând creșteri de până la 8,4%.

O femeie privește un grafic bursier pe un monitor și pe un ecran
Bursa de Valori București a deschis luni pe verde

La deschidere, indicele BET afișa o creștere de 4,09%, BET-TR creștere de 4,09%, BET-FI creștere de 2,65%, BET-NG creștere de 3,57%, BET-EF creștere de 3,94%, BET-XT creştere de 3,89%, BET-BK de 3,82%, BETAeRO creştere de 4,03% şi ROTX creştere de 3,92%.

Preţurile acţiunilor companiilor care fac parte din BET au crescut şi ele luni, după cum se poate vedea îîn tabelul de mai jos.

image

 În urmă cu două săptămâni, Bursa de Valori București (BVB) a deschis pe roșu, după ce George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, economiștii punctând că pe lângă scăderea de la bursă, au crescut și yield-urile, ceea ce înseamnă că statul se va împrumuta și mai scump.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere cu 1,45%.

Întreg mediul de afaceri este în espectativă. Reacții mai puternice se pot vedea peste 1-2 zile, când mediul de business va asimila informația. Deocamdată vorbim de o volatilitate a pieței, ca urmare a rezultatului alegerilor de ieri. Este o scădere de 1,7%. Mai grav este că au crescut yield-urile, ceea ce înseamnă că statul se va împrumuta și mai scump”, a declarat Adrian Codîrlașu pentru „Adevărul”.

Yield este un termen utilizat în finanțe și investiții pentru a descrie randamentul obținut dintr-o investiție, exprimat sub formă de procent. Acest randament poate fi generat prin plăți de dobânzi, dividende sau prin fluctuația valorii instrumentelor financiare în portofoliul investitorului. De asemenea, yield-ul poate fi calculat și pentru diferite tipuri de datorii sau obligațiuni, precum și pentru investiții imobiliare sau agricole.

Întrebat dacă faptul că românii preferă un izolaționist (și încă cu 40% din voturi) poate alunga sau ține la distanță investitorii străini, președintele CFA România - asociație a profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, a afirmat că, important este ce spun agențiile de rating. „Agențiile de rating țin cont de apartenența României la UE. Aici este cheia. Avem de redus un deficit mare, iar asta înseamnă că nu ne va fi bine în perioada următoare. Cu bani europeni putem scăpa de recesiune”, a declarat Adrian Codîrlașu pentru „Adevărul”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite