Sebastain Burduja, despre resursele offshore: Avem un potențial colosal, de 75 GW, în largul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. FOTO: Adevărul
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. FOTO: Adevărul

Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei, a vorbit într-un interviu acordat „Adevărul” despre potențialul mult mai însemnat pe care România îl are în sectorul eolian offshore. Deja, BSOG, compania care a scos primele gaze offshore de sub Marea Neagră, și-a exprimat interesul și pentru un proiect eolian offshore.

Resursele offshore pe care România le are la dispoziție în largul Mării Negre sunt vitale pentru securitatea energetică națională în următorii ani, iar potențialul pe care-l avem în regiune este mult mai însemnat decât ceea ce se estima anterior, a explicat Sebastian Burduja. 

„Pe eolian, avem o lege în pregătire, e o lege îndelung lucrată cu consultanți foarte buni, cu experiența din Statele Unite. Chiar zilele trecute o delegație importantă din sectorul energetic românesc, și de la ANRE dar și colegi de la Ministerul Energiei au mers în Statele Unite, au văzut cum funcționează modelul acolo. Pe datele Băncii Mondiale, vorbim de un potențial foarte mare, 75 GW, din eolian offshore. Este colosal. Sigur că cea mai mare parte este vorba de capacități plutitoare, și acolo sunt costuri cu cel puțin 25-30% mai mari față de capacitățile fixe de eolian offshore”, a declarat ministrul Energiei. 

Aceste sisteme pot fi dezvoltate complementar operațiunilor de exploatare a gazelor offshore, care au început deja în platforma continentală a României din Marea Neagră de anul trecut. 

Singurul astfel de proiect aflat deja în derulare este Midia, operat de compania Black Sea Oil and Gas (BSOG), deținută de fondul de investiții Carlyle în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

„Cu siguranță legea offshore, în varianta îmbunătățită de - să fim corecți - Partidul Național Liberal și cei care au achiesat la varianta propusă a reușit să conducă la o investiție de succes din partea BSOG și vorbim de 3 milioane de metri cubi de gaze intrați zilnic în sistemul național de transport al gazului sau peste un miliard de metri cubi anual, precum și la decizia finală de investiție de la Neptun Deep, unde din 2027 ne putem aștepta - și acolo vorbim de resurse mult mai însemnate, care pot asigura consumul României pe câteva zeci de ani”, a explicat Sebastian Burduja. 

Exploatarea perimetrului Neptun Deep „poziționează România drept cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană și cu un potențial important de export către statele vulnerabile, inclusiv Republica Moldova, poate chiar și Ucraina”, a adăugat ministru. 

Urmăriți aici interviul video integral cu ministrul Energie. 

„Trebuie să avem o energie verde, dar și o energie sigură”

„Este o declarație de independență energetică și asumare. E adevărat, gazul este combustibil de tranziție, nu e tocmai încurajat de la Bruxelles, dar noi avem aceste rezerve importante și dincolo de a avea energie verde, noi trebuie să avem și o energie sigură. Și să avem și securitate energetică, și independență energetică. Cred că, în măsura în care mai trebuie ajustat cadrul legislativ pe offshore pentru gaze, suntem dispuși să avem un dialog cu industria să vedem ce altceva mai trebuie făcut pentru a atrage noi și noi investiții”, a declarat Sebastian Burduja. 

„Este un exemplu de bună practică faptul că o companie românească, a statului român, Romgaz, intră alături de OMV Petrom și exploatează gazele de la Neptun Deep. Într-adevăr, operatorul este desemnat OMV Petrom, practic, acolo. Dar învățăm din asta și poate ulterior companiile românești vor putea să facă asta nu doar în România, ci și în alte state, așa cum, cândva, românii erau apelați de câte ori era nevoie de o investiție în sectorul energetic, ba în producție, ba în transport de alte state în curs de dezvoltare”, a adăugat ministrul. 

„Cred că România trebuie să-și valorifice aceste resurse și, dacă este vorba de schimbări legislative, am toată disponibilitatea ca, împreună cu specialiștii Ministerului, cu parlamentari, cu alte instituții să găsim cea mai bună formulă să încurajăm astfel de investiții”, a mai spus Burduja. 

Urmăriți aici interviul video integral cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite