Bugetul de stat pe anul 2012, deficit peste ţinta convenită cu Fondul Monetar Internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decalajul dintre cheltuielile şi veniturile bugetare a fost cu peste un miliard de lei mai mare decât cel convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Ministerul Finanţelor invocă drept cauză sistarea plăţilor din fonduri UE.

Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul 2012 a fost de 2,2% din PIB sau, în termeni nominali, 13,6 miliarde de lei. Dar datele privind execuţia bugetară pe anul trecut, raportate vineri de Ministerul Finanţelor, arată un deficit de 2,5% din PIB, respectiv 14,8 miliarde de lei. Mai mare, deci, cu 0,3 puncte procentuale sau cu aproape 1,2 miliarde de lei faţă de ţinta convenită cu finanţatorii internaţionali. Deocamdată, delegaţia FMI – prezentă în aceste zile în România – nu a avut nicio reacţie oficială faţă de depăşirea ţintei de deficit bugetar. De altfel, depăşirea nu e chiar atât de deranjantă, având în vedere că deficitul s-a situat sub limita de 3% impusă de Uniunea Europeană.
În schimb, Ministerul Finanţelor a explicat de unde vine ratarea ţintei: „Au fost înregistrate influenţe negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene“.

Venituri mai mari din TVA

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde de lei, reprezentând  33% din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali şi cu 0,3 pp ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 8,9% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adăugată (+5,4%), accize (+6,0%) şi impozit pe profit (+5,3%).
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 2,1 %.

Cheltuieli mai mari cu dobânzile

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 207,9 miliarde de lei, reprezentând 35,5% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 1% faţă de anul precedent. Ca pondere în PIB, cheltuielile s-au redus cu 1,5 puncte procentuale.
S-au înregistrat creşteri faţă de anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE cu 22,5%, dobânzi cu 20,6%, bunuri şi servicii cu 8,4%. Cheltuielile pentru investiţii au fost de 35,5 miliarde de lei (6,1% din PIB).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite