Budăi, aviz pozitiv pentru Muncă: Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi a celui de salarizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a primit miercuri aviz favorabil pentru al doilea mandat.

Marius Budăi, strângând din buze
Marius Budăi a primit aviz favorabil pentru al doilea mandat ca ministru al Muncii

Ministrul Muncii a anunţat în cadrul audierii că se înregistrează un plus de 220.000 de noi locuri de muncă care au fost create şi puse la dispoziţia cetăţenilor.

Marius Budăi a anunţat că programul de guvernare updatat vine cu cinci priorităţi, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. ”Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de salarizare”, a spus ministrul. Budăi a mai spus că o altă prioritate o reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Dezinstituţionalizarea acestor persoane prin restructurarea centrelor cu capacitate foarte mare şi asigurarea unei incluziuni treptate a acestor persoane către societate”, a spus el.

Ministrul a prezentat cele 15 obiective principale de guvernare: politici corecte şi eficiente vizând pensiile, modernizarea sistemului de salarizare din sistemul public, modernizarea asistenţei sociale, politici active de stimulare şi ocupare, digitalizarea serviciilor publice, reducerea deficitului forţei de muncă, creşterea ratei de participare a femeilor pe piaţa muncii, creşterea ratei de participare la formare profesională, pentru un loc de muncă decent, dezvoltarea de servicii sociale pentru persoane vârstnice, pentru persoanele fără adăpost.

Marius Budăi a anunţat că doreşte să dezvolte un sistem naţional de management privind dizabilitatea şi consolidarea serviciilor de servicii publice pentru persoane cu dizabilităţi.

Ne încadrăm până în toamnă cu ceea ce înseamnă digitalizarea dosarelor”, a mai spus Budăi.

La începutul lunii mai, Marcel Ciolacu spunea că în Coaliție s-a hotărât ca noua lege a salarizării să fie o prioritate, însă până în prezent nici măcar nu există o schiță a proiectului, cu toate că ar trebui să fie gata până la 30 iunie, iar în Coaliție sunt discuții că ar putea fi gata doar în august.

„Am hotărât în Coaliție ca o prioritate să fie noua lege a salarizării, că nu mai putem crea mereu excepții. Ele trebuie să se termine. Sunt multe lucruri de dus până la capăt. A venit nota de plată a excepțiilor de 30 de ani, a declarat șeful PSD, într-un interviu.  

Budăi: Nu există din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat

Pe de altă parte, în cadrul audierilor Marius Budăi a afirmat că Ministerul Muncii nu are nicio restanţă în implementarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR).

"Dacă vorbim de Legea salarizării şi de termene din PNRR scrise tot de dumneavoastră (USR - n. r.), după ce că aţi scris un PNRR extrem de prost, dar extrem de prost, pentru care vă critică nu doar oamenii politici, vă critică partenerii sociali, vă critică şi ONG-urile că nu le-aţi chemat la dezbatere, nici măcar nu aţi înţeles termenele scrise acolo. Nu există din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat. Niciun jalon ratat. Şi în cererea de plată nr. 1 şi în cererea de plată nr. 2, Ministerul Muncii a avut jaloane de îndeplinit, nu există niciun termen ratat. Cererea de plată nr. 3 încă nu este depusă. Să pui într-un PNRR scris extrem de prost, şi-mi asum ce spun, trei reforme atât de importante una după alta la trei luni de zile şi să vrei să ai şi dezbatere cu partenerii sociali înseamnă să n-ai nicio noţiune cu privire la ce înseamnă implementarea legislaţiei în România. Deci, repet, ca să ţinem foarte bine minte: nu există nicio restanţă din partea Ministerului Muncii în implementarea PNRR", a spus Budăi, răspunzând unor întrebări venite de la parlamentari USR.

În ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale, el a dat asigurări că va creşte vârsta de pensionare la 65 de ani la toate categoriile, mai puţin la magistraţi, care se vor pensiona la 60 de ani.

"Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 (de ani - n. r.), cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani. Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul", a susţinut Marius Budăi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite